Soveltuvuus ja tavoite

 • Luokat 1-2.
 • Harjoitellaan ja vahvistetaan turvallisen jalankulun perusteita lähiympäristössä.
 • Tutustutaan koulun ympäristön hankaliksi koettuihin paikkoihin, harjoitellaan niissä kulkemista.

Näin se tehdään

Kaikki yhteiset kävelyretket esimerkiksi kirjastoon, uimahalliin tai kirkkoon toimivat opettajan antaman liikennekasvatuksen näyttämönä. Retkien avulla tulevat turvalliset toimintatavat luontevasti esille.

Reitistä voidaan keskustella oppilaiden kanssa jo etukäteen luokassa. Lisäksi voidaan keskustella valinnoista, joita pitää tehdä, kun reittiä suunnitellaan. Turvallisin reitti ei aina ole lyhyin. Kävelymatkojen aikana pysähdytään ja keskustellaan havainnoista, joita on tehty. Jos kävelymatka ajoittuu hämärän aikaan, huolehditaan siitä, että kaikilla on heijastimet. Huolehditaan, että ryhmän mukana on riittävästi aikuisia valvojia.

Tehdään kävelyretki koulun pihaan ja lähiympäristöön. Voidaan hyödyntää matkaa esim. kirjastoon. Retken tai kävelymatkan aikana voidaan huomioida monenlaisia asioita. Eri retkille kannattaa ottaa erilaisia teemoja tarkasteluun.

Tarkasteltavia, harjoiteltavia ja kerrattavia asioita voivat olla:

 1. Koulun ”sisääntuloreitit”. Mistä koulun pihaan tullaan kävellen? Mitä niissä pitäisi toimia? Erityisesti osoitetaan jokaiselle oppilaalle se oma turvallisin kulkureitti koulun pihaan.
 2. Kuka oppilaista tulee tältä suunnalta kouluun? Näytä, kuinka tulisi toimia.
 3. Koulun saattoliikenteessä toimiminen: Miten toimitaan, kun tullaan autokyydillä kouluun? Mitkä ohjeet pitäisi muistaa? Kävellään kyseille alueelle ja harjoitellaan turvallinen toimintatapa.
 4. Koulun lähiympäristön vaaranpaikat.
 5. Jalankulkijan paikka jalkakäytävällä.
 6. Turvallinen tienylitys.
 7. Reittivalinnat: Keskustellaan jo ennen lähtöä tulevasta matkasta. Mietitään, mikä olisi turvallisin reitti. Onko reitin varrella jalankulkijalle oma väylä? Joudutaanko ylittämään tie tai katu? Voidaanko käyttää alikulkutunnelia tai suojatietä? Turvallisin reitti ei aina ole lyhyin reitti.
 8. Hämärän ajan henkivakuutus: heijastin.

Loppukeskustelu

Matkan päätteeksi keskustellaan, miten meni liikenneturvallisuuden näkökulmasta. Mikä sujui? Onko jotain, mitä pitäisi vielä harjoitella seuraavalla kerralla?