Jarmon pitkä matka on tositapahtumiin perustuva elokuva nuorten miesten juhlinnan dramattisista seurauksista. Lyhyeksi aiottu matka muuttui hetkessä Jarmon kohdalla pitkäksi matkaksi sairaalahoidoista kuntoutuksen kautta kotiin. Koko hänen elämänsä oli muuttunut. Elokuva pohjautuu Jarmo Toloselle vuonna 1998 sattuneeseen liikenneonnettomuuteen. Elokuvassa Jarmo itse kertoo onnettomuuteen johtaneista tapahtumista, seurauksista ja siitä, mitä olisi kannattanut tehdä toisin. Filmillä ei esitetä autenttisia kuvia sattuneesta onnettomuudesta, vaan osuus esitetään viitteellisenä draaman keinoin.

Elokuva välittää  nuorille selkeästi, miten olennaista on huolehtia turvallisuudesta jokaisella automatkalla. Ei riitä, että selvä kuski on varattu yhdelle matkalle eikä se, että yksi käyttää turvavyötä. Katso videonäyte YouTubesta (kesto 4:26).

Ajauksia herättämään

Pohdittavaa kuljettajalle

  • Tiedostanko, miten helposti auton hallinnan voi menettää? Pidänkö siksi nopeuteni aina tilanteeseen sopivana? Vai yliarvioinko omia taitojani kuljettajana? Toiminko itse asiassa taitojeni äärirajoilla, jolloin riski auton suistumiseen tieltä on lähellä?
  • Pidänkö ajaessani mielessäni vastuun autossa matkustavien turvallisuudesta sekä muiden tienkäyttäjien turvalli-suudesta? Menenkö mukaan yllyttäjien vaatimuksiin vai ajanko turvallisesti liikennesääntöjä noudattaen perille?
  • Olenko omaksunut ennakoivan ajotavan, jolloin varaan itselleni riittävästi pelivaraa - aikaa ja tilaa toimia turvallisesti? Vai olenko huomaamattani omaksunut tempoilevan ajotyylin, johon liittyy kova vauhti, lyhyet ajoetäisyydet, alhainen kynnys lähteä ohitukseen ja valmius rikkoa liikennesääntöjä?
  • Kiinnitänkö aina oman turvavyöni? Huolehdinko siitä, että kaikki muutkin autossa matkustavat tekevät samoin?
  • Tiedostanko, että selkeintä on noudattaa periaatetta "jos ajan, en ota", sillä käytetyn alkoholin määrä ja sen palamisaika arvioidaan usein väärin?

Pohdittavaa autossa matkustavalle

  • Tiedostanko tuntemattoman kuljettajan kyytiin lähtemiseen liittyvät riskit? Osaanko kieltäytyä tyylikkäästi tarjotusta kyydistä? Suunnittelenko kulkutapani jo hyvissä ajoin?
  • Sovimmeko kavereiden kesken etukäteen, kuka toimii kuljettajana eikä näin ollen käytä alkoholia?
  • Jos kuljettajalla on ylimääräistä näyttämisenhalua liikenteessä, osaanko ilmaista selkeästi arvostavani turvallista matkantekoa? Vai yllytänkö kuljettajaa ajamaan kovaa tai toimimaan muuten riskialttiisti liikenteessä?
  • Kiinnitänkö aina turvavyöni, myös lyhyillä matkoilla ja takapenkillä? Tiedänkö, että takapenkillä ilman turvavyötä matkustava vaarantaa myös etupenkillä matkustavien turvallisuuden?
  • Estänkö juopuneen lähdön ajamaan? Tiedänkö, että jos muut keinot eivät auta, voin pyytää poliisin apua?