Lapsi voi viedä huomion

Lapset saattavat viedä kuljettajan huomion pois liikennetilanteen seuraamisesta. On tärkeää muistaa, että ajaessa tulee keskittyä vain liikenteeseen. Lasta ei voi syöttää ajon aikana, eikä takapenkille ole turvallista kurkotella. Helpommassakin liikenneympäristössä autoa voi olla vaikea pitää omalla kaistalla, jos huomio on muualla. Jos lapsi tarvitsee huomiota matkan aikana, on syytä pysäyttää auto.

Jos auton kyydissä on pieni itkevä vauva, saattaa huomio olla erityisen vaikea pitää liikenteessä. Pienen vauvan kanssa autoilua kannattaa välttää, jos se tuntuu hankalalta.

Lapsen kanssa autoilu voi olla erityisen hankalaa kuljettajille, joilla ei vielä ole paljon ajokokemusta. Kokemattomilla kuljettajilla ajosuoritus voi vaatia vielä paljon tarkkaavaisuutta, eikä lasta voida juuri huomioida ajon aikana heikentämättä turvallisuutta.

Huomioi ajokuntosi - väsymys heikentää ajokykyä

Huonot yöunet heikentävät ajokykyä. Vauvojen unirytmi voi olla sekaisin ja pienten lasten vanhemmat saattavat olla väsyneitä. Jos yöunet jäävät heikoksi, on turvallisempaa suosia muita kulkumuotoja rattiin tarttumisen sijaan.

Myös hormonaaliset tekijät saattavat vaikuttaa ajokykyyn. Tähän kannattaa kiinnittää huomiota raskauden ja synnytyksen jälkeen. Synnytyksen jälkeinen masennus on melko yleinen tila, joka voi vaikuttaa turvallisuudesta huolehtimiseen ja heikentää myös ajokykyä.

Vanhempien keinoja vaikuttaa turvallisuuteen lapsen kuljettajina

  • Kun autossa on kuljettajan lisäksi toinen aikuinen, hän voi kuljettajan sijasta hoitaa tai viihdyttää lasta ajon aikana, jolloin kuljettaja saa keskittyä ajamiseen. Lapsen kanssa kannattaakin autoilla vain toisen aikuisen kanssa - varsinkin, jos lapsi viihtyy huonosti autossa.
  • Matkanteosta kannattaa tehdä lapsille mahdollisimman mukavaa. Sopivasti puettu lapsi viihtyy autossa paremmin. Vanhemmille lapsille on hyvä varata etukäteen tekemistä ajomatkoille.
  • Lapsi kannattaa autossa sijoittaa paikkaan, jossa hän vie kuljettajan huomiota vähiten. Liikenteeseen voi olla vaikea keskittyä, jos lapsi on etupenkillä.
  • Vanhempien lasten kanssa on hyvä keskustella siitä, miten olla hyvä matkustaja ja miksi kuljettajan on annettava keskittyä ajamiseen.
  • Omaa ajokuntoa on hyvä pohtia aina ennen rattiin tarttumista. Väsyneenä kannattaa suosia muita liikkumismuotoja.
  • Perheissä, joissa on useampi auto käytössä, on lasten kuljettamiseen syytä valita perheen turvallisin auto.
  • Kännykkä ja autoilu eivät sovi yhteen. Ensinnäkin kännykän käyttö nostaa riskiä joutua kolariin ja toiseksi on tärkeää, että toimit liikenteessä hyvänä esimerkkinä lapsellesi myös kännykän käytön suhteen.
Aihepiirit: