Pyörän varustus

Pyörässä tulee olla

  • ainakin yksi tehokas jarrulaite
  • etu- ja takaheijastin
  • sivuheijastimet sekä
  • ajovalo pimeän ja hämärän aikaan ajettaessa.

Etuheijastimen tulee olla valkoinen, takaheijastimen punainen sekä sivuheijastimien valkoisia tai ruskeankeltaisia. Sivuheijastimina hyväksytään myös heijastavat renkaat. Pyörässä saa käyttää myös poljinheijastimia, joiden tulee olla väriltään ruskeankeltaisia.

Laatikkopyörissä, perävaunua vetävissä pyörissä ja pyörissä, joissa on enemmän kuin kaksi vaihdetta, tulee olla kaksi erillistä jarrulaitetta.

Pyörän valot

Lain mukaan polkupyörässä on käytettävä valoja hämärällä ja pimeässä. Myös järkisyyt puoltavat valojen käyttöä polkupyörässä, sillä autoilija havaitsee valollisen pyörän riittävän ajoissa.

Hämärällä ja pimeällä tulee pyörässä lain mukaan olla eteenpäin valkoista tai vaaleankeltaista valoa näyttävä valaisin. 1.1.2015 alkaen pyörään kiinnitetyn kiinteän valaisimen sijasta voi käyttää myös ominaisuuksiltaan vastaavaa pyöräilijään kiinnitettyä valaisinta, kuten otsalamppua.

Jos pyörässä on takavalaisin, tulee sen näyttää punaista valoa. Oranssit pinnaheijastimet lisäävät näkyvyyttä. Pimeällä näkyvyyttä edistää lisäksi pyöräilijän heijastin ja heijastavat vaatteet tai heijastinliivi.

Pyörän kyytiin?

Lapsen kuljettaminen pyörällä on sallittua vain, jos polkupyörässä on lasta varten sopiva istuin ja tarkoituksenmukaiset jalkojen suojukset. Kaksipyöräisellä pyörällä saa 15 vuotta täyttänyt henkilö kuljettaa yhtä enintään 10-vuotiasta lasta ja 18 vuotta täyttänyt henkilö kahta enintään 6-vuotiasta lasta.

Jos lapsi ei jaksa vielä itse pyöräillä, hän voi matkustaa myös erillisessä pyörän peräkärryssä tai aikuisen pyörään kiinnitettävässä peräpyörässä.

Aihepiirit: