Lapsi laatikkopyörän tai peräkärryn kyydissä

Jos lapsia on useampi, moni on ottanut käyttöön laatikkopyörän tai polkupyörään kiinnitettävän peräkärryn. Etupäässä tavarankuljetukseen tarkoitetussa laatikkopyörässä kuorma kulkee pyörässä olevassa suuressa laatikossa.

Laatikkopyörä voi olla 2- tai 3-pyöräinen, jolloin niitä koskevat eri kyydityssäännöt. Jos laatikkopyörä on 2-pyöräinen, sovelletaan kyydittämiseen samoja sääntöjä kuin lasten kuljetuksessa pyörällä ylipäätään: 15 vuotta täyttänyt henkilö saa kyyditä pyörällä tai pyörän perävaunulla yhtä enintään kymmenvuotiasta lasta ja 18 vuotta täyttänyt saa kyyditä kahta enintään kuusivuotiasta lasta.

Jos laatikkopyörä on kolmipyöräinen ja siinä on paikat neljälle lapselle, niin minkä ikäinen tahansa voi kyydittää. Ainoa rajoitus on, että yhteenlaskettu (henkilöiden ja tavaran) massa ei saa ylittää 250 kg.

Polkupyörän peräkärryssä on oltava sopiva istuin lasta varten, tarkoituksenmukainen rakenne ja suojavarusteet, jotka estävät lasta osumasta liikkuviin osiin tai putoamasta kyydistä. Turvavyö on myös tärkeä varuste.

Yhden tai useamman matkustajan kuljettamiseen tarkoitetussa polkupyörässä, perävaunulla varustetussa polkupyörässä ja polkupyörässä, jossa on enemmän kuin kaksi vaihdetta, tulee olla kaksi erillistä jarrulaitetta.

Samat perusasiat on muistettava, laittaapa lapsen istumaan pyörän perävaunuun tai laatikkopyörän kyytiin. Tärkeintä on, että lapsi on luotettavasti, tukevasti ja turvallisesti kiinni kuljetusvälineessä. Ja kypärä laitetaan pyöräillessä sekä ajajan että matkustajan päähän.

Aihepiirit: