Tavoitteena pienten lasten liikenneturvallisuuden parantaminen

I-Sizen pääasiallisena tavoitteena on parantaa eritoten pienten lasten turvallisuutta auton matkustajina. I-Size lisää myös sivutörmäyssuojaa ja vähentää istuimien virheellisiä asennuksia. I-Size perustuu useisiin tutkimuksiin (Casimir, GIDAS, CEDRE, CASPER).

Vanhan (ECE R44/04) ja uuden (I-Size ECE R129) suurimmat erot ovat:

ECE R44/04:

  • Määrittelee istuimet painon mukaan.
  • Asennus selkä menosuuntaan 9 kiloon asti.
  • Hyväksytty kiinnitettäväksi sekä Isofix-kiinnikkeillä tai autonvöillä.

ECE R129 (I-Size):

  • Määrittelee istuimet iän ja pituuden mukaan.
  • Selkä menosuuntaan 15 kuukauden ikään saakka.
  • Vain Isofix-kiinnitys.
  • Kaikki i-Size-istuimet sopivat i-Size-varustettuun autoon. Tämä tullee käytännössä uusiutumaan hitaasti autokannan uusiutumistahdin takia.
  • Sivutörmäystestattu.

Ikä- ja pituusluokittelu tukee selkä menosuuntaan -matkustamista

Tutkimusten mukaan selkä menosuuntaan -asento ehkäisee pienten lasten niska- ja päävammoja etutörmäyksissä. Ns. vanha sääntö (ECE R44/04) luokittelee lasten turvaistuimet painon mukaan. Esimerkiksi turvakaukalot määritellään painon 0-9 kg ja 0-13 kg mukaan (ryhmät 0 ja 0+).

Uuden säännön luokitus perustuu lapsen ikään ja pituuteen. Luokitus vastaa paremmin nykyaikaisia vaatimuksia ja helpottaa vanhempia valitsemaan lapsen tarpeita vastaavan oikeanlaisen turvaistuimen. I-Size edellyttää turvaistuimilta lapsen matkustamista selkä menosuuntaan 15 kuukauden ikään saakka. Tämän jälkeen on mahdollista käyttää joko selkä tai kasvot menosuuntaan asennettavaa turvaistuinta.

Uuteen sääntöön sisältyy vanhasta poiketen myös sivutörmäystestaus, minkä tarkoituksena on parantaa lasten pään suojausta kolaritilanteessa.

ISOFIX-kiinnitys

I-Size -hyväksytyt istuimet voidaan kiinnittää autoon vain ISOFIXillä. ISOFIX-kiinnitys vähentää merkittävästi istuimen virheellistä käyttöä, koska istuimen kiinnittämiseen ei käytetä auton omia vöitä vaan ISOFIX-kiinnitysjärjestelmää.

ISOFIX-järjestelmä on Euroopassa pakollinen uusissa henkilö- ja pakettiautoissa marraskuusta 2014 alkaen. Lue lisää ISOFIX-kiinnityksestä.

Sopivuus omaan autoon

I-Size -turvaistuimen sopivuus omaan autoon kannattaa tarkistaa turvaistuinvalmistajalta. Myös autoa hankittaessa voi i-Size -sopivuuden varmistaa auton jälleenmyyjältä.

I-Size:n kanssa rinnakkain on vielä käytössä vanha ECE R44-sääntö. Tarkoituksena on siirtyä vain i-Sizen käyttöön. Siirtymäajan on arvioitu kestävän vuoden 2018 loppuun saakka. Siirtymäajan jälkeen kaikkien uusien istuimien on oltava i-Sizen mukaisia, mutta vanhoja istuimia saa käyttää niin kauan kuin ne ovat käyttökelpoisia.

Aihepiirit: