Hyvää kypärää on mukava käyttää ja se on turvallinen vain kun se on sopivan kokoinen. Kypärä ei saa liikkua päässä missään ajotilanteessa, kypärän pitää tuntua päässä napakalta. Hyväkään kypärä ei suojaa, jos sen hihna on jätetty kiinnittämättä tai se on löysällä.

Hyvässä kypärässä on riittävästi ilmanotto- ja ilmanpoistoaukkoja sekä ilmankiertokanavia.Kypärän visiireihin on saatavilla sähkölämmitys huurtumisen ehkäisemiseksi. Kypärän alla käytetään erillistä kypärähuppua. Hupun tulee olla sopivan kokoinen ja hengittävä.

Hankkiessasi kypärää kokeile eri malleja ja kokoja. Käytä hyväksesi myyjän asiantuntemusta ja hanki muiden kelkkakulkijoiden kokemuksia eri kypärämallien hyvistä ja huonoista puolista. Kiinteällä leukasuojalla varustettu malli on hyvä valinta urheilulliseen kelkkailuun. Työkäyttöön on suunniteltu omat kypärämallit. Kaikkien kypärämallien kanssa kannattaa käyttää korvatulppia suojaamaan kuuloa liialliselta melulta. Kiinnitä huomiota myös kypärän väriin, kirkkaat ja erottuvat värit tuovat lisäturvaa kelkkailuun.

Kypärälasien istuvuus on yhtä tärkeää kuin kypärän istuvuus päähän. Hyvät ajolasit täydentävät kypärän käytön mukavuuden. Lasien valintaan vaikuttaa paljon kasvojen muoto ja käytettävä kypärä. Lasit suojaavat kasvoja ja silmiä kylmältä sekä ajoviimalta. Tärkeää on lasien hyvä ilmanvaihto huurtumisen ehkäisemiseksi. Ajolasien puhdistamiseen ja säilytykseen kannattaa kiinnittää huomiota. Varovaisuudella ja huolellisuudella pystyy pidentämään ajolasien käyttöikää. Myös linssien värillä on väliä. Vaaleat linssivärit sopivat vähäisessä valossa ajavalle. Keltainen väri toimii myös hyvin hämärässä, oranssi linssi on hyvä yleislinssi. Sininen linssi toimii lumiolosuhteissa huonoiten.

Varaudu ajoasulla olosuhteisiin

Kelkkailijan ajoasu koostuu monesta eri kokonaisuudesta. Kosteutta iholta siirtävän alusvaatekerroksen päällä oleva välikerros on tärkeä lämmönsäätelyn kannalta. Esimerkiksi fleece tai ohut villa toimivat hyvin. Useissa kelkkapuvuissa on irrotettava sisävuori, joka toimii hyvänä välikerroksena. Kelkkapuvun kuorikerros, eli uloin osa tulee olla tuulen- ja vedenpitävää, mutta myös hengittävää materiaalia.

Huomioväreillä ja ajoasuun kiinnitetyillä heijastimilla kelkkailija saa lisäturvaa liikkumiseensa. Nykyään kelkkailijalle on tarjolla ajoasun alle tai päälle laitettavia erillisiä panssarisuojia tuomaan lisäturvaa. Panssarit suojaavat olkapäitä, selkää ja rintaa. Iskuilta suojaavien varusteiden lisäksi ovat vääntymistä estävät polvi- ja niskatuet yleistymässä. Nilkan vääntymistä ja jalkaterän kolhuja lieventävät asianmukaiset kelkkailuun tarkoitetut kengät.

Kelkkailukäsineiden tulee olla sellaiset, että ne eivät missään olosuhteissa haittaa kelkan hallintalaitteiden tehokasta käyttöä. Hyvä kelkkakenkä on puolestaan lämmin ja ainakin osaksi vedenpitävä.