Suomalainen liikkuu keskimäärin 40,7 kilometriä päivässä, enimmäkseen henkilöautolla. Julkisen liikenteen osuus päivän matkasuoritteesta on 5,7 kilometriä. Suurissa kaupungeissa joukkoliikenteen osuus kotimaan matkasuoritteesta on 16 % - pääkaupunkiseudulla 21 %. Maaseudulla taas joukkoliikenteen käyttö on vähäistä. (Traficomin henkilöliikennetutkimus 2016)

Käytä turvavyötä myös linja-autossa

Turvavöiden käyttövelvoite linja-autoissa on ollut voimassa jo vuodesta 2006. Kaikissa linja-autoissa on käytettävä turvavyötä, jos sellainen on istuinpaikalle asennettu.

Uusissa linja-autoissa (M3) on pitänyt olla turvavyöt asennettuina kaikilla istumapaikoilla jo vuodesta 1999 lähtien. Vaatimus ei kuitenkaan koske kaupunkiliikenteeseen suunniteltuja linja-autoja, joissa on paikkoja seisoville matkustajille. 

Jalankulkijakin voi ennakoida

Lähes kaikki matkat alkavat ensin jalan. Matkaamme autolle, junaan, linja-autopysäkille tai käymme työpäivän jälkeen asioilla ennen kotiinpaluuta. Olemme kaikki satunnaisia jalankulkijoita päivittäin. Joukkoliikenteen käyttöön liittyvät kävely- ja pyöräilymatkat pysäkeille ja liityntäpysäköintipaikoille ovat hyvää arkiliikuntaa, mikä parantaa kuntoa ja virkistää mieltä.

Se, miten kuljet työ-, koulu- ja vapaa-ajan matkasi, on sekä ympäristökysymys että liikenneturvallisuuskysymys.

Liikkumistavasta riippumatta jokainen voi olla ennakoiva ja turvalaitteita hyödyntävä liikkuja.

Jalankulkijoille tapahtuu paljon erilaisia loukkaantumisia. Kaatumistapaturmia sattuu vuosittain lähes 70 000. Niitä ei kuitenkaan tilastoida liikenneonnettomuuksina. Kaksi kolmesta kaatumistapaturmassa loukkaantuneesta on jalankulkijoita.

Myös jalankulkijan matkaa turvaa ennakointi eli liikkumistapa, jossa vaaratilanteisiin joutumista vältetään ennalta. Kiire johtaa usein tarpeettomiin riskinottoihin. Ajoissa liikkeelle lähteminen on hyvä ja tehokas turvatoimi.

 

Aihepiirit: