Istuin arvokuljetukseen

Timo Sormunen
Meeri Utti
Turvaistuin on yksi lapsiperheen tärkeimmistä hankinnoista, mutta millaisia asioita valinnassa kannattaa huomioida? Tätä lähdimme selvittämään Marjukka Salosen, Jukka Pelkosen ja Peetu-pojan kanssa helsinkiläiseen Vaunu-Aittaan.

Marraskuiseen tapaan taivaalta vihmoo räntää liki taivaan täydeltä. Koiranilma ei tunnu nuoria lapsiperheitä kuitenkaan häiritsevän, sillä Helsingin Ruoholahdessa sijaitsevan lastentarvikeliike Vaunu-Aitan ovi käy tasaista tahtia.

Liikkeellä ovat myös Marjukka Salonen ja Jukka Pelkonen. He hakevat pian vuoden ikäiseksi varttuvalle Peetu-pojalleen ensimmäistä turvaistunta.

”Turvakaukalo on alkanut käydä Peetun kasvaessa ja varsinkin nyt talvihaalarien myötä auttamatta ahtaaksi. Turvavöiden kanssa on välillä aikamoista näpräämistä”, Marjukka Salonen selvittää.

Myöskään kaukalon makaava matkustusasento ei pikkumiestä enää miellytä. Omalta istuimelta olisi mukava nähdä myös maisemia ja muuta liikennettä.

”Vähänkään pidemmät ajomatkat alkavat selvästi kyllästyttää ja matkanteko on aika rauhatonta. Lisäksi kaukalo alkaa olla raskas kannettava esimerkiksi kauppareissuilla”, Jukka Pelkonen lisää.

Sonja Sundellin mukaan turvallisuus ja käytettävyys ovat istuimen valinnassa ykköskriteerit. Turvaistuinta kannattaa myös sovittaa autoon ennen ostopäätöstä.

Myyjä avuksi tietotulvassa

Peetun turvakaukalo oli hankittu tuttavaperheeltä ja sen käyttöhistoria oli tarkasti tiedossa. Ensimmäinen turvaistuin päätettiin kuitenkin hankkia uutena ja alan erikoisliikkeestä.

”On tämä sen verran tärkeä hankinta, ettei käytetty tunnu järkevältä vaihtoehdolta. Turvaistuimet ovat käytössä monta vuotta ja lisäksi ne kiertävät perheen sisällä, joten todellisesta kunnosta ei ole aina takeita. Oman lapsen turvallisuus on kuitenkin ykkösasia”, vanhemmat pohtivat.

Sopivaa istuinta on viime viikot kartoitettu lastentarvikeliikkeiden ja maahantuojien verkkosivuilta sekä erilaisista vertailutesteistä. Myös aiheeseen liittyviä nettikeskusteluja on luettu tarkasti.

Tietoa onkin vanhempien mielestä tarjolla riittämiin. Silti varsinainen hankinta päätettiin tehdä verkkokaupan sijaan alan liikkeestä.

”On se kuitenkin tärkeää, että apuna on asiansa osaava myyjä ja istuinta voi kokeilla myös lapsen kanssa. Tottakai jokainen lastentarvikeliike kehuu edustamiaan merkkejä, mutta niinhän se on autokaupassakin”, vanhemmat muistuttavat.

”Toki vielä istuintakin tärkeämpi turvallisuustekijä on oma ajotapa. Pakko se on tunnustaa, että kaasujalka on keventynyt ja ohitukset saavat nyt odottaa. Kun aikanaan lähdettiin laitokselta kotiin, niin ratin taakse ei meinannut uskaltaa istua laisinkaan. Sen verran arvokas lasti oli kyydissä”, Jukka-isä naurahtaa.

On tämä sen verran tärkeä hankinta, ettei käytetty tunnu järkevältä vaihtoehdolta. -Jukka Pelkonen

Turvallisuus ajaa designin ohi

Tässä vaiheessa keskusteluun liittyy myös Peetu, jonka sormi osoittaasuoraan värikkääseen turvaistuinrivistöön. Vaunu-Aitan myyjä Sonja Sundell ottaa vinkistä vaarin ja nostaa hyllystä pari potentiaalista vaihtoehtoa. Samalla seuraa tiivis tietopaketti turvaistuimen valintaan liittyvää perustietoa.

”Asiakkaat ovat kaiken kaikkiaan varsin valveutuneita ja erilaisia vertailuja ja testituloksia luetaan tarkasti. Turvallisuus ja käytettävyys ovat selkeitä ykköskriteereitä, vasta sen jälkeen tulevat design ja ulkonäkö. Isovanhemmat kaipaavat jo enemmän opastusta, sillä viime vuosikymmeninä ovat muuttuneet sekä autot että istuimet”, Sundell kertoo.

Kokeneen myyjän mukaan tärkeintä on hankkia lapsen kokoon sopiva istuin, jota kannattaa koeistua vyöt kiinnitettynä. Yleensä ensimmäinen turvaistuin riittää 3–4 -vuotiaaksi (18 kg/105 cm) asti. (Istuimia kuitenkin löytyy 25 kiloon saakka.) Sen jälkeen edessä on pykälää isomman istuimen hankinta. Lain mukaan turvaistuinta on käytettävä 135-senttiseksi saakka.

Tärkeintä on hankkia lapsen kokoon sopiva istuin, jota kannattaa koeistua vyöt kiinnitettynä.

Kokeilu kannattaa

Turvaistuimen kiinnitysohjeet kannattaa varmistaa myös auton käyttöohjekirjasta. Varsinkin tila-autoissa saattaa istuimen sijoittelussa olla rajoituksia.

”Turvaistuimen ainoa oikea paikka on takapenkillä ja selkä menosuuntaan. Isofix-kiinnikkeet ovat kätevät, turvalliset ja helpottavat istuimen asentamista, mutta tarjolla on edelleen myös turvavöillä kiinnitettäviä malleja”, Sundell selvittää.

Samalla hän korostaa, että istuinta kannattaa aina sovittaa autoon ennen sen ostamista. Näin varmistetaan sen oikea kiinnitys, sopiva asento ja yleinen käytettävyys.

Varsinkin sporttisemmissa autoissa voi istuimen kiinnittäminen ja lapsen pujottaminen omalle paikalleen olla työlästä. Vielä haasteellisemmaksi se käy, kun takapenkillä on kaksi tai jopa kolme turvaistuinta.

”Turvaistuimessa, jossa on 360:n asteen kääntöominaisuus lapsen voi laittaa suoraan istuimeen ja kääntää sen sitten takaisin oikeaan asentoon. Ylimääräinen Isofix-alusta on puolestaan varteenotettava vaihtoehto kakkosautoon tai isovanhempien ajopeliin. Näin lapsi matkustaa turvallisesti tutussa istuimessa, mutta ilman isofix-lukkojen tai kiinnitysvöiden työlästä irroittelua”, Sundell selvittää.

Siispä tuumasta toimeen ja sovittamaan. Kauppoja ei vielä lyödä lukkoon, mutta kääntyvä istuinmalli tuntui iloisesta ilmeestä päätellen miellyttävän etenkin Peetua…

Kääntyvä istuinmalli oli Peetun mieleen.

Liikennekasvatusta neuvolasta alkaen

Liikennekasvatus kuuluu perinteisesti perusopetuksen ja eskareiden arkeen. Liikenneturva on kuluvan vuoden aikana vienyt uuden varhaiskasvatussuunnitelman mukaista liikenneoppia myös päiväkotien henkilöstölle. VASU-koulutuksia on tähän mennessä
järjestetty noin kahdeksankymmentä eri puolella Suomea ja vastaanotto on Liikenneturvan yhteyspäällikkö Leena Piipan mukaan ollut todella positiivinen.

”Koulutus tarjoaa varhaiskasvatuksen ammattilaiselle tietoa ja työkaluja, joilla lasten liikkumisesta tehdään entistä turvallisempaa. Samalla se myös rohkaisee lähtemään heidän kanssaan hieman kotikorttelia kauemmas, sillä parhaiten liikenteessä oppii liikkumalla”, Piippa toteaa.

Neuvoloiden liikennekasvatuksessa keskitytään vanhempien opastamiseen, sillä lapsi muuttaa melkoisesti omaa liikkumista ja se on hyvä ajankohta miettiä omia liikenteeseen ja ajamiseen liittyviä asenteita. Lisäsi neuvola on luonteva paikka jakaa liikennetietoutta nuorille aikuisille perus- tai autokoulun jälkeen.

”Neuvoloissa tavoitteena on opastaa vanhempia turvalliseen liikkumiseen lapsen kanssa. Samalla muistutetaan omaan liikkumiseen liittyvistä riskeistä ja esimerkkinä olemisesta. Samaa tavoitellaan päiväkodeissa ja kouluissa. Harva vanhempi lopulta kyseenalaistaa lapsen päiväkodissa tai koulussa saamia ohjeita vaikkapa turvavyön käytöstä”, Piippa muistuttaa.

Kuva: Johanna Kannasmaa/Liikenneturva

Huolto myös tarpeen

Turvaistuimet kiertävät usein perheessä sisarukselta toisella ja saattavat vuosien mittaan saada osakseen kovaakin kohtelua. Myös Sonja Sundell suhtautuu käytetyn turvaistuimen hankintaan varauksella.

”Valmistajat ilmoittavat istuimen käyttöiäksi yleensä 5–7 vuotta. Jos istuimen käyttöiästä, historiasta ja mahdollisista kolhuista ei ole varmaa tietoa, niin se kannattaa jättää hankkimatta. Kolarissa ollut istuin on unohdettava saman tien”, hän painottaa.

Sundell korostaa myös hyvän huollon merkitystä yhtenä turvallisuustekijänä. Turvaistuin kannattaa aika ajoin irrottaa paikaltaan pesua ja puhdistusta varten. Myös vöiden ja lukkojen toiminta on tarkistettava säännöllisesti.

”Etenkin kura-aikana vaatteissa kantautuu hiekkaa ja likaa, joka voi jumittaa lukkoja ja heikentää vöiden liikkuvuutta. Harmina voivat olla myös leivän- ja keksinmurut, sillä automatkoilla napostellaan usein välipalaa.”

Vinkkejä turvaistuimen hankintaan ja käyttöön:
  • Hanki turvaistuin mieluiten uutena.
  • Tarkista turvaistuimen oikea paikka auton ohjekirjasta ja istuimen kiinnitys sen ohjeista.
  • Osta lapselle sopiva istuin. Jos autossa on Isofix-kiinnitysjärjestelmä, suosi Isofix-kiinnityksellistä istuinta.
  • Sovita myyjän kanssa istuinta autoon ennen ostopäätöstä.
  • Tarkista istuimen kiinnitys aina ennen liikkeelle lähtöä sen kiinnitystavasta riippumatta. Varmista aina myös lapsen vyöt.
  • Turvallisin paikka lapselle on takapenkki.
  • Kuljeta lasta selkä menosuuntaan kiinnitettävässä turvaistuimessa mahdollisimman pitkään, mutta vähintään kolmivuotiaaksi.
  • Alle 135 cm pitkän lapsen tulee matkustaa turvaistuimessa – näin sanoo myös laki.
  • Muista, että lapsi tarvitsee turvaistuimen myös lyhyillä matkoilla ja matkustaessaan esimerkiksi isovanhempien autossa.