3/2015

Ärtymys voi yllättää liikenteessä meistä jokaisen. Tunteiden kuohahtaessa tuloksena on helposti provosoitumista ja turhaa riskinottoa. Konflikteja syntyy, kun liikenteessä ei osata asettua riittävästi toisten asemaan. Näin siitä huolimatta, että monet meistä ovat liikenteessä ajoittain myös autoilijoina, pyöräilijöinä ja jalankulkijoina.
Tieliikenteen itsemurhalla tarkoitetaan moottoriajoneuvolla ajettua itsemurhakolaria tai jättäytymistä ajoneuvon alle. Uutisoinnin on todettu lisäävän tapauksia – toisaalta julkinen keskustelu saattaisi tuoda esille myös itsemurhien ehkäisyyn liittyviä seikkoja.
Kun ajat, aja -kampanja kannustaa suomalaisia kuljettajia jättämään kännykän sivuun ajon ajaksi. Ruotsissa taas kehotetaan lopettamaan rattisurffaus. Tarkkaamattomuus on nyt ajankohtainen liikenneturvallisuuskampanjoinnin aihe, mutta onko viesti mennyt perille?
”Auton kuljettaja kohtaa kahden kilometrin matkalla 600 liikennetapahtumaa, tekee 240 havaintoa, 80 ratkaisua, 60 suoritusta ja yhden virheen joka toinen minuutti.”