liikennekasvatus

Liikenneturvan kouluttajana toimiessani koulukeikat ovat olleet antoisimpia työtehtäviäni. Viiden vuoden aikana ehdin näkemään monenlaista koulua, opettajaa ja oppilasta, mutta usein vain hyvin pikaisesti ja vierailijana.
Voiko turvallista käyttäytymistä opetella virtuaalimaailmassa? Entäpä millaisia kokemuksia simulaatioiden käytöstä on saatu esimerkiksi lento-opetuksessa? Näihin kysymyksiin vastaavat pelitutkija Annakaisa Kultima Tampereen yliopistolta ja koulutuspäällikkö Sami Helin lentoyhtiö Norralta.
Liikenteen nykymenon tilaa ja tulevaisuuden visioita kysellään usein alan asiantuntijoilta. Nyt ääneen pääsevät suomalaiset tienkäyttäjät.
Pienten lasten kanssa liikkuessa saa usein ihastella tai kauhistella sitä, kuinka lapset kisailevat keskenään – oli sitten kysymys kävelystä, pyöräilystä, skuuttaamisesta tai jostain muusta liikunnasta, kirjoittaa Suomen Vanhempainliiton toiminnajohtaja Ulla Siimes.
Suomalaiset suhtautuvat liikennekasvatukseen myönteisesti. Koululaisten vanhemmat toivovat kouluihin jopa 12 tuntia liikennekasvatusta vuodessa. Luokkahuoneiden arjessa tuntimäärä jää kuitenkin kolmasosaan tästä. Tukea tuloksellisten tuntien kasvattamiseen saa valmiista menetelmistä.