15.9.2016 | Muu liikennemuoto
Kysymys: 

Pidän syksyn aikana pääkaupunkiseudun kirjastoissa heijastintyöpajoja, jossa tehdään itse katu-uskottavia, oman maun mukaisia heijastimia kierrätysmateriaalista ja säädösten mukaisesta heijastinkankaasta. Työpajan alkuun pidän tietoiskun heijastinsäädöksistä. Yritin löytää tietoa heijastimen minimi pinta-alasta mutten onnistunut. Saisinko teiltä vastauksen tähän?

Vastaus: 

Liikenneturva ei suosittele omien heijastinten askartelua. Heijastin on henkilönsuojain, jonka heijastavuuteen on voitava luottaa. Tästä syystä niiden tulee täyttää EU:n henkilönsuojaindirektiivin ja EN 13356-standardin vaatimukset ja olla tyyppitarkastettuja. Tyyppitarkastus tehdään aina valmiille tuotteelle, ei sen osille.

Jos heijastinta muistuttavan tuotteen haluaa välttämättä askarrella itse, tulee ymmärtää, ettei lopputulos välttämättä ole lähelläkään heijastavuusteholtaan tyyppihyväksyttyä heijastinta vaikka materiaalit olisivatkin CE-hyväksyttyjä. Kyseessä on tällöin heijastava riipuke, koru, avaimenperä tms., ei heijastin. Tästä syystä itse askarreltuja tuotteita ei tule käyttää yksin vaan aina vähintään yhden asianmukaisen, tyyppihyväksytyn heijastimen kanssa riittävän näkyvyyden takaamiseksi.

EN 13356 –standardi määrittelee heijastimen vähimmäispinta-alaksi 15 cm2. On kuitenkin huomioitava, ettei itse askarreltu tuote välttämättä heijasta tarpeeksi vaikka vaadittava pinta-ala olisi riittävä. Todellista heijastavuustehoa on käytännössä mahdotonta arvioida silmämääräisesti.