7.1.2020 | Muu liikennemuoto
Kysymys: 

Saako kaupungissa ratsastaa? Ja onko ratsukon paikka sitten jalkakäytävällä vai autojen seassa? Olettaen että ratsu on rauhallinen eikä pelkää autoja.

Vastaus: 

Tieliikennelain mukaan ratsukko tulkitaan tässä tapauksessa ajoneuvoksi, joten tiellä liikkuessa sen paikka on ajoneuvojen joukossa. Suositeltavaa sen olisi liikkua mahdollisimman pientareen puoleisessa reunassa väylää.

Jalkakäytävällä tai pyörätiellä tai yhdistetyllä väylällä hevosella ei saa ratsastaa kuin poikkeuksellisesti. Esim. lyhyt siirtymä reitillä voisi olla tällainen poikkeustapaus. Sen sijaan taluttaminen on tämän hetkisen tulkinnan mukaan mahdollista, sillä silloin ratsusta ja ratsastajasta tulee jalankulkijoita. Pyörätiellä ratsastaminen voidaan sallia erillisellä liikennemerkillä.

Toki liikenteen sekaan meneminen katuverkolla on mielestäni ajoneuvovarmankin hevosen kanssa niin poikkeuksellista Suomen oloissa, että se varmastikin herättää huomiota sekä hämmennystä. En pidä sitä kyllä liikenneturvallisuuden näkökulmasta kovinkaan järkevänä kuin poikkeustapauksissa.

Kannattaa tutustua tähän raporttiin, siitä saa lisätietoa: https://www.doria.fi/bitstream/handle/10024/136467/Raportteja_21_2017.pdf?sequence=2