30.1.2020 | Muu liikennemuoto
Kysymys: 

Jos peräkärryssä olisi tavaraa sekä matkustajia lastausta ja purkua varten, ja kuskilla olisi ikää 15 vuotta - ja kyseessä traktorimönkijä ja lasti pitäisi ajaa tiettyyn paikkaan, niin olisiko se laillista?

Jos on niin millainen peräkärry, millaiset nopeusrajoitukset ja niin edelleen.

Vastaus: 

Henkilökuljetuksesta perävaunussa on säädetty asetuksessa ajoneuvojen käytöstä tiellä (1257/1992) 44 §:ssä. http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1992/19921257#L6P44

Sen toinen momentti kuuluu:

"2. Traktoriperävaunulla saa kuljettaa omaa työväkeä sekä perävaunun kuormaamiseen tai kuorman purkamiseen tarvittavaa apuväkeä työ- tai määräpaikalle ja sieltä takaisin ehdolla, että kuljetus voi tapahtua turvallisesti.”

Tuo asetus koskee sekä varsinaisia traktoreita, että traktorimönkijöitä. Periaatteessa traktorimönkijän lavalla voi kuljettaa ihmisiä tieliikenteessä noilla ehdoilla. Käytäntö on todellisuudessa traktorimönkijöiden kohdalla usein toinen. Ongelmia saattaa aiheuttaa:

  • Tyypillisesti traktorimönkijöille ei ole sallittu kovin suurta perävaunumassaa tieliikenteessä. Olen törmännyt usein tilanteeseen, että traktorimönkijän rekisteriin merkattu maksimimassa peräkärrylle on erittäin pieni. Parhaimmillaan itse kärry painaa jo sen maksimin verran ja kyytiin voisi ottaa pelkkää ilmaa. Kannattaa siis tarkastaa mikä on laitteen rekisteriin merkattu perävaunumassa tieliikenteessä.
  • Miten traktorimönkijän matalalaitaisella peräkärryllä (käytännössä vastaava kuin auton peräkärry) toteutetaan henkilöiden turvallinen kuljetus? Tulkinnan siitä, onko kuljetus tarpeeksi turvallinen tieliikenteeseen tekee valvova viranomainen, eli poliisi. Kuljettajan mielipiteelle kuljetuksen turvallisuudesta ei välttämättä anneta suurta arvoa. Epäilen vahvasti, että matalat laidat eivät tuota turvallisuusajatusta täytä.

Traktorilla, jonka perävaunussa kuljetetaan henkilöitä on nopeusrajoitus 40 kilometriä tunnissa. https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1992/19921257#L2P3

Traktorin peräkärryä ei tarvitse katsastaa tai rekisteröidä,  mutta sen tulee kuitenkin täyttää lain asettamat vaatimukset esimerkiksi vetolaitteiden, valaisimien ja heijastimien suhteen. Niistä löytyy tarkempaa tietoa täältä: https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2006/20060274#L