20.5.2020 | Mopoilu
Kysymys: 

Mielestäni mopojen tulisi kulkea laillisesti 60km/h, sillä melkein kaikissa nykyajan "supermoto" mallisissa mopossa on tehokkaat jarrut. Siihen verrattuna minkälaisia mopot oli 90-luvulla ja kuinka hirvittävän huonot jarrut niissä oli, niin nykymopon tulisi kulkea 60km/h. Saisinko tietää, miksi tuo ei ole mahdollista?

Vastaus: 

Asiasta on käyty paljon keskustelua vuosien mittaan. Tuo mopon suurin sallittu nopeus 45km/h tulee suoraan EU:n lainsäädännöstä, joten tälläinen muutos ei ole kansallisesti edes mahdollista. 

2017 julkaisemassamme uutisessa on mm. käsitelty mopon runkoon ja jarruihin liittyvää asiaa, johon viittasitkin viestissäsi.

"Mopon suurin sallittu nopeus ei perustu siihen, että se ei kestäisi kovempia nopeuksia, toisin kuin joskus 1980-luvulla on perusteltu. 45 km/h maksiminopeudessa on kyse ennen kaikkea ihmisestä, joka mopolla ajaa ja hänen liikennekokemuksestaan. Mopo on tarkoitettu ajoneuvoksi, jolla voi ajaa myös kevyen liikenteen väylillä, kun se on erikseen sallittu. Lisäksi ajokortin saa jo 15-vuotiaana kohtuullisen pienillä opetusmäärillä ja hyvin pitkälti juuri alhaisesta nopeudesta johtuen pienemmillä vakuutusmaksuilla. Mopoa voi toki verrata kevytmoottoripyörään: kevarikortin saa 16-vuotiaana, vaativammalla tutkinnolla ja isommalla opetusmäärällä kuin mopon ajokortin, lisäksi vakuutukset ovat kalliimmat ja niin edelleen. Pidetään siis mopo mopona."