24.7.2014 | Maastoliikenne
Kysymys: 

Omistan tieliikenne mönkijän ja siihen tehdastek.peräkärryn.
Siinä ei ole paikkoja millekkään valoille. Riittääkö tieliikenteessä, että peräkärryssä on ns.hitaan ajoneuvon (iso) kolmio ? Mikä on suurin sallittu nopeus ?

Vastaus: 

Tieliikennekäytössä mönkijän (nelipyörän) peräkärryssä on oltava suunta-, taka- ja jarruvalot sekä heijastimet. Lisätietoja peräkärryn rakenteesta löytyy alla olevasta linkistä. Yleensä mönkijöihin tarkoitetut peräkärryt ovat tehty maastokäyttöön eikä niissä ole valoja tai heijastimia. 

Jos kyseessä on kevyt nelipyörä (L6e-luokka), eli mopomönkkäri pitää yli 1,00 metriä leveässä perävaunussa olla E-säännön n:o 69/01 mukaisesti hyväksytty hitaan ajoneuvon kilpi.

Lisätietoja peräkärryn rakenteesta

Suurin sallittu nopeus asetuksen mukaan on määritelty seuraavasti:

3. Moottorikäyttöisen ajoneuvon suurin tiellä sallittu nopeus, kun siihen on kytketty hinattava ajoneuvo, on:

a) auton (M- ja N-luokat), moottoripyörän (L3e- ja L4e-luokka) sekä kolmi- ja nelipyörän (L5e- ja L7e-luokka) 80 km/h; auton, johon on kytketty kokonaismassaltaan yli 0,75 tonnin jarruton hinattava ajoneuvo, kuitenkin 60 km/h, ja auton, moottoripyörän sekä kolmi- ja nelipyörän, johon on kytketty jousittamaton hinattava ajoneuvo, kuitenkin 60 km/h;

Lyhyesti: Tieliikennemönkijän eli nelipyörän suurin sallittu nopeus kärry perässä on 80km/h ja jos kärry on jousittamaton 60 km/h.