10.2.2020 | Maastoliikenne
Kysymys: 

Snowdog on yleisnimitys telavetoisille ajoneuvoille, joita ohjaillaan takaa aisasta kuin sarvitraktoria ennen vanhaan. En kuitenkaan tiedä laitteen ajoneuvoluokkaa. Mistäköhän sen voi määritellä?

Snowdog toimii bensalla ja leveyttä on alle 80cm. Moottori on 15hv eli 420cc kone. Kulkee max. 25km/h. Snowdogissa istutaan pulkassa/ahkiossa takana ja ohjataan sieltä.

Jos kysessä polttomoottorikäyttöinen laite, niin käyttöpaikka riippuu ajoneuvoluokasta. Käytännössä niillä ajellaan järven jäällä tai muutoinkin maastoliikennelain mukaan. Saako tällä siis ajaa tiellä?

Vastaus: 

Liikenneturva ei ota kantaa yksittäistapauksiin, eikä tee ajoneuvoluokituksia. Laitteen myyjä tietää tai ainakin hänen pitäisi tietää, mikä ajoneuvoluokka on kyseessä ja missä sillä saa ajaa. Lisätietoja voi tarvittaessa kysyä Traficomista.

Jos polttomoottorikäyttöistä laitetta ei ole rekisteröity, niin sillä ei saa ajaa tiellä. Jos kelkkasi luokitellaan maastoajoneuvoksi, niin siihen pätevät maastomönkijää koskevat pykälät.

https://www.liikenneturva.fi/fi/liikenteessa/monkijat-1

Maastomönkijällä saa ajaa tilapäisesti tiealueella tarpeellista varovaisuutta noudattaen lain erikseen sallimissa erityistilanteissa.

  • Mönkijällä saa ylittää tien tai sillan. Kuljettajalla tulee olla vähintään B-luokan ajokortti tietä ylittäessään tai ajaessaan poikkeustapauksessa tiealueella.
  • Kuljetustehtävä tai maaston olosuhteet tekevät maastossa liikkumisen kohtuuttoman vaikeaksi.
  • Tiealueella ajamista on pidettävä tien turvallisen ylittämisen kannalta tarpeellisena (esimerkiksi jyrkästä mutkakohdasta voi siirtyä suoremmalle tieosalle tie ylittämistä varten).
  • Maastomönkijään on lisättävä polttoainetta sen käyttömaaston välittömässä läheisyydessä olevalla huoltoasemalla.
  • Maastomönkijä on siirrettävä maastoon tai maastosta yleiselle liikenteelle tarkoitetulla pysäköintipaikalla.

Maastoajoneuvolla saa 15-vuotta täyttänyt maastossa maanomistajan tai haltijan luvalla. Jääpeitteisellä vesialueella ei lupaa tarvita. Maastoajoneuvo on liikennevakuutettava.