16.6.2017 | Kävely ja pyöräily
Kysymys: 

Kärkikolmiolla merkitään ajoneuvon väistämisvelvollisuus risteäviä teitä käyttäviin ajoneuvoihin tai liikenneympyrässä liikkuviin ajoneuvoihin (lähde finlex). Mihin pykälään perustuu teidän käsityksenne siitä, että ennen pyörätien jatketta oleva kärkikolmio tekee kolmiota lähestyvän ajoneuvon väistämisvelvolliseksi ajoradan ylittävään pyöräilijään nähden? Kyseessähän ei ole risteävän tien käyttäjä vaan ajoradan ylitys? Entäs kun kyseessä on kärkikolmio ennen liikenneympyrää ja sitä kiertävää pyörätien jatketta. Onko tuon pyörätien jatkeen käyttäjä "liikenneympyrässä" vai sen ulkopuolella.

En mistään tieliikennelain kohdasta pystynyt tätä päättelemään vaikka kuinka koitin etsiä, joten kiinnostaisi tietää mihin teidän väitteenne tässä jutussa perustuvat:                                            http://www.is.fi/autot/art-2000000617194.html

Vastaus: 

 Tieliikennelaissa pyörätie määritelmä on seuraava: "Polkupyöräliikenteelle tarkoitettua liikennemerkillä osoitettua ajoradasta rakenteellisesti erotettua tai erillistä tien osaa tai erillistä tietä".

Eli pyörätie on erotettu tai erillinen tien osa tai erillinen tie. Tämän johdosta myös pyörätie ja ajorata muodostavat liikenteessä keskenään risteystilanteen. Ja kuten viestissäsi oikeellisesti kerrot, väistämisvelvollisuus risteyksessä liikennemerkki velvoittaa väistämään ajoneuvoja, jotka saapuvat risteykseen risteävältä tieltä tai etuajo-oikeutetulta suunnalta. Polkupyöräilijä on ajoneuvon kuljettaja kun hän ajaa polkupyörää. Pyörän taluttaja on vastaavasti määritelty jalankulkijaksi liikenteessä.