4.4.2018 | Kävely ja pyöräily
Kysymys: 

Mikä on teidän kantanne pitääkö auton väistää jalankulkijaa joka odottaa suojatien reunalla pääsyä yli kun autot ajaa ohi. Eikö hän silloin ole aikeissa ylittää suojatie ja lain mukaan auton tulisi pysähtyä. Isossa Facebook-ryhmässä on luuloja, että ei tarvitse väistää, jos jalka ei ole suojatiellä.

Vastaus: 

Kuljettajan suojatiesääntö löytyy tieliikennelain kohdasta 32 §. Suojatietä lähestyvän ajoneuvon kuljettajan on ajettava sellaisella nopeudella, että hän voi tarvittaessa pysäyttää ennen suojatietä. Hänen on annettava esteetön kulku jalankulkijalle, joka on suojatiellä tai vaikkapa vasta astumassa suojatielle. ”Astumassa” sanamuotoa tulkitaan esim. rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvasen Tieliikenteen käsikirjassa 2018 siten, että jalankulkijan tulee selvästi osoittaa aikomuksensa lähteä ylittämään ajorataa. Tällöin ajoneuvon kuljettajan pitää hiljentää vauhtia ja osoittaa sillä tavalla kunnioittavansa suojatiesääntöä ja valmistautua väistämään jalankulkijaa.  Autoilijan ei siis tarvitse pysähtyä odottamaan ”paikallaan seisoskelijaa” ellei tämä osoita aikovansa lähteä ylittämään suojatietä. Toki näissäkin tapauksissa suojatietä lähestyessä tulee nopeutta alentaa ja kannattaa ainakin valmistautua mahdolliseen suojatielle astumiseen.

Mielellään näkisin ettei aikomuksen osoittamisen ja autoilijan väistämisvelvollisuuden toteuttamisen lopullinen mittari olisi vasta askel/jalka jo suojatien päällä vaan määrätietoinen mutta varovainen toiminta ja askellus aikomuksena lähteä ylittämään ajorataa suojatietä käyttäen.

Täytyy kuitenkin muistaa että myös jalankulkijalla on ajoradan ylitystilanteissa oma velvollisuutensa. Suojatielle astuvan jalankulkijan velvollisuuksiin kuuluu noudattaa sitä varovaisuutta, mitä lähestyvän ajoneuvon nopeus ja etäisyys edellyttävät.