12.3.2018 | Kävely ja pyöräily
Kysymys: 

Eikö ole takaa tulevan velvollisuus ilmoittaa AJOISSA, että on tulossa ja myöskin hidastaa ohi ajaessa? Onko pyörissä pakollinen kello tai jokin muu väline jolla ilmoitetaan edessä olevalle tulosta? Aina puhutaan pyöräilijöistä ja autoilijoista, ei ikinä liikenteestä kevyenliikeenteen väylillä siitä miten tulee kävelijät/koiran ulkoiluttajat ohittaa. Olen usean vuoden todistanut sitä, kun koiralenkeillä pyöräilijät, rullaluistelijat,mopoilijat jne. varottamatta suihkivat täysiä ohi. Vaaratilanteita on tullut jo monia, koska en ole kuullut takaa tulevaa pyöräilijää/mopoa/rullaluistelijaa. Koirat pidän aina pitkällä hihnalla, kun tiellä mahtuu.
Nykyään itse kävelen keskellä tietä, jotta he joutuvat hidastamaan ja odottamaan jotta saan koirat lyhyelle hihnalle vierelle. Pääsääntöisesti pyöräilijät tässä kohtaan näyttävät keskisormea koska joutuvat hidastamaan. Eikä siis minkäänlaista varotusta takaapäin tullessa. Talvella heitä ei kuule mitenkään, kun on pipo päässä, mutta ei kesälläkään. Tästä varmasti syntyy vaaratilanteita paljon!

Vastaus: 

Pyöräilijällä ei varsinaisesti ole "velvollisuutta ilmoittaa AJOISSA" jalankulkijan ohituksesta, mutta pyöräilijää koskee ajoneuvon kuljettajana yhtälailla varovaisuusvelvoite kevyttä liikennettä kohtaan (tieliikennelaki 30 §).
http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1981/19810267#L2P30

Tähän varovaisuuteen jalankulkijan ohitustilanteessa äänimerkin antaminen on erinomainen keino ilmaista jalankulkijalla, että takaapäin on pyöräilijä tulossa, jolloin jalankulkija pystyy osaltaan varautumaan ohitustilanteeseen
eikä suotta pelästy ohittavaa pyörää.

Ajoneuvolain 25 §:n mukaan (kohta 11) moottorikäyttöisessä ajoneuvossa ja polkupyörässä tulee olla äänimerkinantolaite. http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2002/20021090#L4P25

Jalankulkijan paikasta tieliikennelaissa on säädetty tieliikennelain 40 §:ssä. http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1981/19810267#L2P40 Joten jalankulkijan paikka ei ole keskellä tietä sen enempää maantiellä kuin yhdistetyllä jalkakäytävällä ja pyörätielläkään.