11.4.2016 | Kävely ja pyöräily
Kysymys: 

Minkälaista lakia noudatetaan ulkoilureiteillä esim. Helsingin Keskuspuistossa, jossa tapahtuu päivittäin pyöräilijöiden ja jalankulkijoiden välisiä vihaisia kohtaamisia? Onko jalankulkijoiden käveltävä sievästi tien jommassakummassa reunassa ja onko pyöräilijöillä samanlainen lakiin perustuva erityisen varovaisuuden velvoite kuin yhdistetyllä jalkakäytävällä ja pyörätiellä?

Vastaus: 

Monen keskuspuiston ulkoilureitin alussa näyttää olevan yhdistettyä pyörätietä ja jalkakäytävää osoittava liikennemerkki. Tämä tarkoittaa sitä, että kävelijät kulkevat väylän jommassakummassa reunassa pyöräilijän ajaessa väylän oikeassa reunassa ja ohittaen samalla puolella kävelevät ja pyöräilevät vasemmalta puolelta. Pyöräilijä väistää aina kävelijöitä.

Tieliikennelain 3 §:n mukaan kaikkien tienkäyttäjien on noudatettava liikennesääntöjä sekä muutenkin olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta vaaran ja vahingon estämiseksi. Pykälä pätee kaikenlaisilla väylillä liikuttaessa.

Keskuspuisto on suosittu alue eri kulkutavoilla liikkuvien keskuudessa. Kaikille toivoisi kaupunkilaisjärkeä, löysää pipoa ja halua ottaa toiset huomioon; näin liikkumisesta tulisi kaikille mukavaa.