1.7.2019 | Kävely ja pyöräily
Kysymys: 

Mitä voisi tehdä sille epäkohdalle, että jalkakäytäviä käytetään pyöräteiden lisäännyttyäkin yhä enemmän pyöräilyyn jopa niissä tilanteissa, joissa kadulla on myös pyörätie joko vieressä tai kadun toisella puolen?

Näilläkin sivuilla lähtökohtana kaikille vastauksille pidetään sitä, että pyöräilijät noudattavat sääntöjä. Näinhän ei ole. Ovatko aikuiset pyöräiliijät välttämättä edes tietoisia säännöistä, jotka koskevat jalkakäytävällä pyöräilyä?

Vastaus: 

Ei mainitsemaasi epäkohtaan varmaan mitään yksiselitteistä viisastenkiveä löydy, millä tavoin voitaisiin vähentää sääntöjen vastaista pyöräilyä jalkakäytävillä. Todennäköisesti suurin osa näin käyttäytyvistä lähtökohtaisesti tekevät valintansa ja ajattelevat oman turvallisuutensa kannalta. He eivät useinkaan itse koe aiheuttavansa vaaraa tai edes kovin suurta haittaa jalkakäytävän muille käyttäjille.

Tietysti kaikkien tiellä liikkujien tulisi tuntea liikennesäännöt, joiden soveltamiseen he joutuvat eri tilanteissa liikkuessaan omassa liikenneympäristössään. Näin varmaan onkin, että perussäännöt tunnetaan kohtuu hyvin. Suurin osa pyöräilyn sääntö- ja turvallisuustietämyksestä saadaan joko aikuisilta omassa perheessä lapsille tai kouluissa annettavan pyöräilykasvatuksen avulla. Uskomme, että suurin osa kyllä tietää ettei aikuinen pyöräilijä kuulu jalkakäytävälle. Toki joukkoon aina mahtuu kohtuullinen joukko myös heitä, jotka eivät välitä vaikka säännön tietävät.

Jotta asiaan saataisiin parannusta ja parempaa ymmärrystä ajattelemattomuuden tai tietämättömyyden sijaan, tarvitaan monipuolista tiedotusta, pyöräilykasvatusta ja etenkin aikuisten vastuuta toimia fiksusti, turvallisesti ja toiset huomioon ottaen esimerkillisesti myös pyöräilijänä. Ja niille, jotka säännöt tuntien niistä piittaamatta jatkavat pyöräilyä jalkakäytävillä, toivoisi suunnattavan myös mahdollisuuksien mukaan poliisin valvontaa.