13.3.2014 | Kävely ja pyöräily
Kysymys: 

Lapseni on 8-vuotias eikä hän ole vielä liikkunut kovin paljoa itsenäisesti liikenteessä, tähän saakka olen mennyt häntä kävellen kouluun vastaan. Pelkään lähinnä suojatien ylityksiä, koska hän on hieman hajamielinen ja huomio saattaa herkästi olla muualla kuin liikenteessä. Minkä ikäisenä yleensä lapsi on suht' kypsä kulkemaan itsenäisesti kävellen ja pyörällä?

Vastaus: 

Valitettavasti mitään tarkkaa ikärajaa ei voida antaa, koska lapsen turvallinen liikkuminen riippuu monesta asiasta. Yksilölliset erot ovat suuria, ja ympäristöt, joissa lapset liikkuvat, vaihtelevat paljon. Tärkeä asia on myös se, miten lasta on valmennettu itsenäiseen liikkumiseen. Jos lasta saatetaan koulumatkoilla, on hyvä, että matka kuljetaan jalkaisin eikä autolla. Se on parasta valmennusta.

Matkan aikana voidaan keskustella turvallisen reitin valinnasta ja tien ylittämisestä. Kun joka päivä tehdään samat rutiinit ja kommentoidaan hankalia paikkoja, asiat jäävät parhaiten mieleen ja vaikuttavat käyttäytymiseen. Välillä voi kysyä lapselta, miten tässä menetellään, ja antaa hänen päättää, milloin mennään tien yli. Yksinkertainen ohje on: Pysähdy, katsele, kuuntele.

Kun koulumatka sujuu jo itsenäisesti, kannattaa vielä tilaisuuden tullen mennä mukaan koulumatkalle ja tarkistaa, että hyvät toimintatavat ovat pysyneet muistissa. Sen jälkeen voi jo harkita uusien reittien opettelua, esimerkiksi harrastuksiin menoa.