5.2.2020 | Autoliikenne
Kysymys: 

Saako auton parkkeerata vinopysäköintialueella alle 5 metrin päähän suojatiestä tai suoraan suojatien viereen? Jostain syystä muistan vahvasti, että 5 metrin etäisyys suojatiestä ei koskisi vinopysäköintiä, mutten kuitenkaan löydä mitään vahvistusta tälle ajatukselleni. Jos näin on, niin mistä tietoa voisi löytää?

Vastaus: 

Suojatien eteen pysäköinnin kieltävä määritelmä löytyy tieliikennelaista. Tieliikennelain 37§ 1 momentin mukaan "Ajoneuvoa ei saa pysäyttää eikä pysäköidä jalkakäytävällä, suojatiellä, pyörätiellä, pyörätien jatkeella eikä viiden metrin matkalla ennen suojatietä, risteävää pyörätietä tai risteävää pyörätien jatketta".

Tässä määritelmässä ei ajoneuvon ns. suunnalla ole merkitystä, vaan kielto koskee kaikkia ajoneuvoja, koska aivan suojatien eteen pysäköity ajoneuvo peittää näkyväisyyden suojatielle ja tämän lainkohdan tarkoitus on nimenomaan jättää näkemätilaa suojatietä lähestyvälle toiselle ajoneuvolle.

Tarkemmissa, pysäköintiin liittyvissä asioissa (paikkakuntakohtaiset rakenteelliset ratkaisut, ajorata-/pysäköintiruutujen maalaukset), kannattaa olla yhteydessä kyseisen alueen liikennesuunnittelusta vastaavaan tahoon. Näiden henkilöiden yhteystiedot löytyvät kyseisen kunnan tai kaupungin nettisivustolta sekä keskuksen kautta soittamalla.