27.8.2019 | Autoliikenne
Kysymys: 

Onko vilkun käyttö vaadittua joko osittain ajokaistalle pysäköityä ajoneuvoa, tien vieressä leveästi kulkevaa jalankulkijaa tai muuta estettä ohitettaessa, jolloin joudutaan koukkaamaan osittain viereiselle kaistalle?

Vastaus: 

Suuntamerkki on ajoneuvon kuljettajalle erittäin tärkeä, koska sen avulla pystyy parhaiten ja ehkäpä selkeimmällä tavalla osoittamaan muille tienkäyttäjille varoitukseksi jo pelkästä aikomuksestaan siirtyä jollain tavoin esim. sivusuunnassa. Tieliikennelaissa luetellaan tiettyjä yksittäisiä tilanteita, jolloin suuntamerkkiä on käytettävä. Niitä ovat liikkeelle lähteminen tien reunasta, kääntyminen risteyksessä tai tiellä, ajokaistan vaihtaminen tai muu ajoneuvon siirtäminen sivusuunnassa.

Niin yksityiskohtaista tietoa tai ohjetta ei ole lakiin auki kirjoitettu, jossa mainittaisiin erikseen, minkä suuruisessa sivusuuntaisessa siirtymisessä on vilkkua käytettävä tai ei. Yleisenä toimintaohjeena voidaan turvallisuusmielessä noudattaa ainakin sellaista mallia, jossa kannattaa aina silloin suuntamerkillä osoittaa aikomuksestaan siirtyä sivusuunnassa, jos aikomus on siirtyä vähintään ajoneuvon leveyden verran. Ja yleensä jos tulee mieleen, että käyttäisinkö vilkkua tai pitääköhän tässä tilanteessa käyttää, kannattaa käyttää, kunhan varmistuu siitä ettei suuntamerkkiä ymmärretä väärin.

Mielessä on aina hyvä pitää se, että suuntamerkki on tarkoitettu näkyväksi varoitukseksi muille tielläliikkujille niistä aikomuksista mitä itsellämme on ja joista emme voi kovinkaan hyvin muutoin viestittää. Liikenne on joka tapauksessa jatkuvaa vuorovaikutusta kanssaliikkujien kesken.