20.4.2020 | Autoliikenne
Kysymys: 

Saanko vetää vanhalla ABC-kortilla venettä trailerilla? Tässä speksit:

  • auton omamassa 1522kg. Yhdistelmä max 3650 kg
  • jarrullinen traileri kok.massa 1200 kg. Oma paino 230kg
  • vene + moottori + bensa + varusteet 950kg
Vastaus: 

Kysymykseesi liittyen perävaunun vetämisen osalta pitää huomioida ainakin seuraavat asiat:

  1. Ajokorttivaatimus, jota määrittelee vetoauton sekä perävaunun suurin sallittu (teoreettinen) kokonaismassa (vetoauto+traileri)
  2. Suurin sallittu perävaunumassa = tieto, joka löytyy pääsääntöisesti vetoauton rekisteriotteesta. Tien päällä tarkasteltuna kyseessä on todellinen eli mitattava massa.

B-luokan ajokortilla saa kuljettaa ajoneuvoyhdistelmää, jossa on perävaunu joka ylittää 750 kg mutta ajoneuvoyhdistelmän kokonaismassa ei saa ylittää 3500 kg. Viestistäsi ei käy ilmi vetoauton kokonaismassa, pelkästään oma massa. Mutta jos vetoautolla on lupa vetää kyseistä kokonaismassaltaan 1200 kg traileria ja vetoauton kokonaismassa ei ylitä 2300 kg niin tällöin yhdistelmän kokonaismassa jää enintään 3500 kg ja täten tällainen yhdistelmä on vedettävissä ABC-luokan ajo-oikeudella.

Jos yhdistelmän eli vetoauton ja perävaunun teoreettinen kokonaismassa ylittää 3500 kg, tarvitsisit tällöin vähintään BE- lisäluokan ajo-oikeuden. BE-luokan ajo-oikeudella voi vetää ajoneuvoyhdistelmää, jossa on B-luokan vetoauto ja hinattava ajoneuvo jonka kokonaismassa (teoreettinen, ei siis lastattu todellinen massa) on enintään 3500 kg.