21.7.2014 | Autoliikenne
Kysymys: 

Tasa-arvoinen risteys. Vasemmalta tulevalla on väistämisvelvollisuus. Totta. MUTTA - jos vasemmalta tulija on jo ehtinyt lähes risteyksen ohi ja oikealta tuleva osuu vasemmalta tulevan takarenkaaseen. Onko vasemmalta tulija silti AINA syyllinen?

Vastaus: 

Matti Tolvanen on kirjoittamassaan Tieliikenteen käsikirjassa tulkinnut väistämissääntöjä seuraavasti:

Jos toinen ajoneuvo on näköpiirissä oikealla, on risteysalueelle ajaminen sallittu vain siinä tapauksessa, että kyseinen ajoneuvo vielä on niin kaukana, että itse normaalitapauksessa rauhallisesti sallitulla nopeudella ehtii ylittää risteyksen lainkaan häiritsemättä oikealta tulevan kulkua. Muussa tapauksessa on jäätävä suojatien taakse ja annettava oikealta tulevan ensin ylittää risteys.

Jos aikaisemmin vasemmalta tullut on joutunut liikenne-esteen takia pysähtymään risteysalueelle, myöhemmin oikealta tulevan on päästettävä ensin mainittu ajoneuvo jatkamaan.
 
Eli vastauksena on, että vasemmalta tulija ei aina ole syyllinen. Jos törmäämisen vaara on ollut risteysalueelle ajettaessa, on vasemmalta tullut syyllinen. Täytyy muistaa, että syyllisyyden tutkii ja määrää poliisi tapauskohtaisesti ja tarvittaessa asia ratkaistaan oikeudessa. Liikenneturva ei ota kantaa yksittäisiin kolaritapauksiin.