16.4.2016 | Autoliikenne
Kysymys: 

Kenen syy?
Tilanne on semmonen, että edessä on tulossa risteys, aikomukseni on jatkaa suoraan. Molemmin puolin risteystä on kolmio kertomassa muiden
etuajo-oikeudesta, mutta autoilija silti tulee laittomasti eteen (kääntyen samaan ajosuuntaan kanssani), jonka seurauksena teen äkkijarrutuksen
(laittomasti tullut jatkaa matkaa vahingoittumattomana), jonka seurauksena taas takanatuleva törmää autoni perään.

Vastaus: 

Liikenneturva ei ota kantaa tällä palstalla esitettyihin kysymyksiin syyllisyyksien näkökulmasta.  Sen tehtävän  hoitavat toimivaltansa puitteissa mahdollisesti tapahtuneen vahingon tai onnettomuuden osalta joko vakuutusyhtiö/vakuutusyhtiöt keskenään sekä tietysti poliisi ja tuomioistuimet.

Kuvailemasi tilanteen osalta voidaan yleisesti todeta seuraavia näkökulmia jotka antavat tietoa mukana olleiden tienkäyttäjien velvollisuuksista liikennesääntöjen puitteissa.

Risteävän tien suunnasta "Väistämisvelvollisuus risteyksessä" -merkin takaa tulevan ajoneuvon kuljettajan on väistettävä risteävältä tieltä saapuvaa ajoneuvoa. Samoin hänen on hyvissä ajoin nopeutta hiljentämällä tai pysähtymällä selvästi osoitettava, että hän aikoo noudattaa velvollisuuttaan.

Mitä vastaavasti tulee takaa tulevan ajoneuvon peräänajoon, tieliikennelain 10 pykälä kertoo yksiselitteisesti että etäisyys edellä kulkevaan ajoneuvoon pitää sovittaa sellaiseksi ettei päälleajon vaaraa ole vaikka tämä ajoneuvo pysäytetään.