29.4.2016 | Autoliikenne
Kysymys: 

Minulla on risteykseen tullessa kolmio ja vastaantulevalla stop merkki, käännyn vasemmalle, väistänkö vastaantulevaa autoa?

Vastaus: 

"Kärkikolmio" eli Väistämisvelvollisuus risteyksessä-merkki ja "Stop" eli Pakollinen pysäyttäminen-merkki ovat väistämisvelvollisuuden periaatteen mukaan tieliikenneasetuksen suhteen hyvin pitkälle samanarvoisia. Molempien väistämismerkkien osalta määritelmä kuuluu, että risteykseen tulevan ajoneuvon on väistettävä ajoneuvoja, jotka saapuvat risteykseen risteävältä tieltä tai etuajo-oikeutetulta suunnalta.

Ainoa selkeä ero on, että "Stop"-merkin takaa tulevan on aina pysäytettävä ajoneuvo ennen risteävälle tielle ajamista joko pysäytysviivan kohdalle tai jos sellaista ei ole, ajoneuvo on pysäytettävä välittömästi ennen risteävää tietä paikkaan, josta on mahdollisimman hyvä näkemä risteävälle tielle.

Kysymyksesi tilanteessa pitää myös huomioida tieliikennelain väistämisvelvollisuuden perussääntö, joka velvoittaa vasemmalle kääntyvän kuljettajan väistämään vastaan tulevaa liikennettä.