23.9.2014 | Autoliikenne
Kysymys: 

Milloin voi luopua turvaistuimesta ja siirtää lapsen pelkkään korokkeeseen?

Vastaus: 

Kun lapsi on 3 - 4-vuotias, hän voi alkaa istua autossa kasvot menosuuntaan. Jotkut istuimet on suuniteltu myös kasvot menosuuntaan matkustamiseen, jolloin istuin toimii samalla tavoin kuin varsinaiset turvavyöistuimet.

Turvavyöistuimen ja korokkeen tarkoitus on sama: ohjata auton turvavyöt kulkemaan lapsen kehon yli oikeista kohdista. Turvavyöistumella on kuitenkin monia etuja pelkkään korokkeeseen verrattuna. Se ei ainoastaan pidä lasta paikoillaan, vaan myös suojaa sivutörmäyksissä. Istuin on mukavampi varsinkin pitkillä matkoilla, jos lapsi nukahtaa.

Korokkeen etuna on, että se on helppo pitää mukana, jos matkustetaan monella kulkuvälineellä ja autoa käytetään vain osalla matkaa. Markkinoilla on myös sellaisia turvavyöistuimia, joissa selkänoja-osa voidaan irrottaa istuinosasta.

Käytettiinpä turvavyöistuinta tai koroketta, tärkeintä on se, että lapsi käyttää turvalaitetta 135-senttiseksi saakka ja että turvavyöt kiinnitetään aina oikein. Olkavyön tulee kulkea hartian keskeltä solisluun poikki, ja lantionvyö kiristetään tarpeeksi alhaalta, ettei se paina vatsaa.