25.2.2014 | Autoliikenne
Kysymys: 

Meillä on yhdellä lapsella käytössä ollut akta gracon turvaistuin. On jo vanhempi, mutta siinä on istuttu vain puolisen vuotta ja säilytetty lämpimässä varastossa, mutta kun viimeksi istuimen otimme käyttöön, siinä napsahti äkkijarrutuksessa turvavyön ohjaimet (eli muoviset
pidikkeet) poikki. Miten minun on toimittava? Istuinhan on siis käyttökelvoton ja hankittava nuorimmaiselle uusi istuin?
Mietimme miehen kanssa, että istuin saattoi olla meidän vanhassa autossa, kun se aikoinaan meni lunastukseen. Itse emme siis olleet tuolloin sillä autolla liikenteessä ja tämä istuin oli kakkosautossamme aikoinaan suurimmaksi osaksi ajasta
 

Vastaus: 

Turvaistuin voi tosiaan vioittua kolarissa, vaikka siihen ei tulisikaan heti näkyviä merkkejä. Sen vuoksi istuin tulisikin aina vaihtaa kolarin jälkeen. Turvavyön ohjaimet ovat ehkä kolahtaneet törmäyksessä. Myös pitkäaikainen säilytys voi haurastuttaa materiaalia. Istuimen tarkoitus on vaimentaa iskuja, ja pienikin murtuma rungon materiaalissa voi heikentää iskunvaimennuskykyä.

Vakuutusyhtiö yleensä korvaa istuimen samalla kuin autolle tulleet vahingot, mutta nyt taitaa olla jo myöhäistä vaatia korvausta. Joten muuta keinoa ei taida olla kuin hankkia uusi istuin.