4.8.2014 | Autoliikenne
Kysymys: 

Meillä on noin 5 vuotta vanha turvaistuin, joka on ollut hyvässä ja siistissä käytössä kahdella lapsella. Kysyin liikkeestä (Lastentarvike oy) turvaistuimen käyttöiästä. Heidän vastaus suurimmaksi käyttöiäksi oli 5 vuotta ja  luku perustuu Liikenneturvan ohjeeseen, valmistaja ei ole antanut maksimi käyttöikää turvaistuimelle.

Onko liikkeen antama vastaus oikein ja mitkä turvaistuimen osat kuluvat ajan mukanava, vaikka käyttö ei niihin ole vaikuttanut?

Vastaus: 

Turvaistuimen käyttöiän suositukset vaihtelevat 3-vuodesta 7-vuoteen, riippuen valmistajasta. Jos sellaista ei ole ilmoitettu, suosittelemme maksimikäyttöiäksi 5-7-vuotta. On mahdotonta ilmoittaa tarkkaa ns. viimeistä käyttöpäivää turvaistuimille, koska niiden käyttötarkoitukset (vauva/vanhemmat lapset) vaihtelevat. Jos istuin on ehjä ja hyvässä kunnossa voi sitä vielä pari vuotta käyttää. Liikkeen antama vastaus on sinänsä oikea. Lasten turvaistuin on yleensä alttiina suurille lämpötilavaihteluille ja aika  heikentää istuimen runkoa, jonka tärkein tehtävä on vaimentavaa törmäyksen aiheuttamia voimia.