3.9.2019 | Autoliikenne
Kysymys: 

Pitääkö bussia väistää silloinkin (eli pysähtyä suorastaan), kun se lähtee pysäkiltä ja tulen sitä vastaan? Kyseessä on kapeahko tie ja koululaiset kävelivät tiellä bussista poistuessaan.

Vastaus: 

Tien antaminen pysäkiltä lähtevälle linja-autolle koskee samaan suuntaan kulkevia autoja. Eli vastaantulevaa autoa on pysäkiltä lähtevän linja-auton kuljettajan väistettävä tai annettava vastaantulevan kulkea pysäkin ohi ensin. Muutenkin linja-auton kuljettajan on noudatettava erityistä varovaisuutta vaaran välttämiseksi ja annettava suuntamerkki hyvissä ajoin pysäkiltä lähtiessä. Alla on tieliikennelain pykälä asiasta:

22 §

Tien antaminen pysäkiltä lähtevälle linja-autolle

Jos pysäkillä olevan linja-auton kuljettaja tiellä, jolla suurin sallittu nopeus on enintään 60 km/h, osoittaa suuntamerkillä aikovansa lähteä liikkeelle, samaa tai viereistä ajokaistaa pysäkkiä lähestyvän ajoneuvon kuljettajan on vähennettävä nopeutta ja tarvittaessa pysäytettävä, jotta linja-auto voi esteettä lähteä pysäkiltä. (7.5.1997/414)

Huolimatta 1 momentin säännöksestä linja-auton kuljettajan on noudatettava erityistä varovaisuutta vaaran välttämiseksi ja annettava suuntamerkki siten kuin 35 §:ssä säädetään.