13.2.2014 | Autoliikenne
Kysymys: 

Mitä tarkoittaa "Kuljettajan on annettava esteetön kulku jalankulkijalle, joka on suojatiellä tai astumassa sille."? Jos suojatien edessä seisoo jalankulkija odottamassa, onko hän "astumassa sille"? Tai jos suojatietä lähestyy ihminen joka aikoo pysähtyä odottamaan, onko hän "astumassa sille"? Eli väistänkö vai ajanko varovasti?

Vastaus: 

Olen lukenut jostakin hyvän ohjeen suojatietä lähestyvälle autoilijalle: suojatiehen on suhtauduttava kuin kärkikolmioon. Sovitettava siis nopeus sellaiseksi, että pystyy pysähtymään, ja osoitettava ajoissa jalankulkijalle, että aikoo pysähtyä. Suojatien edessä odottava odottaa yleensä sitä, että pääsee ylittämään tien. Joskus tietysti tulee väärintulkintoja, kun suojatien edessä seisova ei aiokaan ylittää tietä, mutta se ei nyt niin kauhean suuri uhka ole liikenteen sujuvuudelle.

Suojatiekulttuuri ei parane ennen kuin yhä useampi ryhtyy noudattamaan lakia ihan oikeasti. Ja vähitellen jalankulkijatkin oppivat kertomaan aikeistaan selvästi ja ryhtyvät luottamaan paremmin autoilijoihin eivätkä jää keikkumaan epätietoisen näköisinä kadun reunaan.