10.9.2019 | Autoliikenne
Kysymys: 

Meillä venesataman parkkipaikalla on sakoitettu autoja, joilla oli traileri perässä. Syynä se, että sinne ei saa trailereita parkkeerata - vain henkilöautot ja paketiautot on sallittu. Kyseiselle parkkipaikalla on P-merkin lisäksi pieni sinipohjainen autokilpi sekä saman tyyliin pakettiauto. Eikö satamassa pitäisi olla erikseen liikennemerkki keltaisella pohjalla ja punainen reuna, joka kieltää traileripysäköinnin?

Vastaus: 

Jos P-merkissä (merkki 677) on lisäkilpi henkilöauto (831) ja pakettiauto (834), niin kyllä se silloin tarkoittaa sitä, että vain kyseisiä ajoneuvoja saa pysäköidä.

Tieliikenneasetuksessa (21 §) sanotaan, että "Lisäkilvellä osoitetaan, että kieltoa, rajoitusta tai ohjetta osoittava liikennemerkki tarkoittaa vain lisäkilvessä ilmaistua ajoneuvoryhmää."

P-merkissä on kyse ohjemerkistä. Lisäkilvet ovat päämerkin värisiä  - eli vaikka tieliikenneasetuksessa lisäkilpien kuvat ovat keltapohjaisia, niin esimerkiksi P-merkin yhteydessä ne ovat sinipohjaisia.

Merkin (kiellon) tarkoituksenmukaisuuden selvittämiseksi suosittelen teitä kääntymään ”tienpitäjän”, eli satama-alueen liikennejärjestelyistä vastaavan, puoleen.