9.4.2019 | Autoliikenne
Kysymys: 

Pysäkiltä lähtevää suuntamerkkiä näyttävää linja-autoa on väistettävä (kun tiellä nopeusrajoitus on enintään 60 km/h). Päteekö tämä sääntö myös takaa tilataksilta/pakettiautolta näyttävään ns. minibussiin? Ja mikäli pätee, miten autoilija voi erottaa/tietää, mikä on iso pakettiauto, mikä taas minibussi, jos ne ovat takaapäin nähtynä identtiset, eikä voi mitenkään nähdä, kuinka monta paikkaa kyseisessä autossa on sisällä?

Vastaus: 

Viittaat kysymyksessäsi tieliikennelain 22 § ”Tien antaminen pysäkiltä lähtevälle linja-autolle”.  Linja-auton eli M2 ja M3 luokan ajoneuvon määritelmä ajoneuvolaissa on seuraava: on ensisijaisesti matkustajien ja heidän matkatavaroidensa kuljettamiseen suunniteltu ja rakennettu auto, jossa on kuljettajan istuinpaikan lisäksi enemmän kuin kahdeksan istumapaikkaa. Linja-auton määritelmän täyttää siis ulkoapäin myös aika pienikokoinenkin ajoneuvo eikä pelkästään ”tuttu pitkä linja-auto”.

On totta, että linja-auto ei välttämättä ole yksiselitteisesti tai ylipäätään tunnistettavissa takaapäin. Tällöin ainoa oikea ja turvallinen tapa pysäkkiä samaa tai viereistä kaistaa lähestyttäessä on ennakoida tilannetta hyvin, vähennettävä nopeutta ja valmistauduttava väistämään pysäkiltä lähtijää, koska ei voi olla varma, onko kyseessä mahdollisesti joku muu kuin linja-autoksi luokiteltu ajoneuvo.

Lähtökohtaisena oletuksena voitaneen siis pitää mielessä kahta seikkaa: todennäköisesti kyseessä on linja-auto, kun se pysäkiltä osoittaa lähtevänsä. Vaikka näin ei jossain tilanteessa olisikaan, väistäminen ja tilan antaminen tuottanevat lähestyvän ajoneuvon kuljettajalle vähemmän vaivaa ja matkan viivästymistä kuin lopullinen selvyyden saaminen siitä, onko kyseessä linja- vai pakettiauto.