8.10.2019 | Autoliikenne
Kysymys: 

Hei, töissäni on auto jonka jarrullisen kärryn vetomassa on max. 2000kg. Saanko vetää kokonaispainoltaan 2700 kilon kärryä jos en ota kuormaa yli 2000kg kärryn oma paino mukaan lukien? B- kortillahan ei saa vetää sitä edes tyhjänä mutta jos BE?

Vastaus: 

Kysymykseesi liittyen perävaunun vetämisen osalta pitää huomioida ainakin kaksi seuraavaa asiaa:

  1. Ajokorttivaatimus, jota määrittelee vetoauton sekä perävaunun suurin sallittu (teoreettinen) kokonaismassa
  2. Suurin sallittu perävaunumassa = tieto, joka löytyy pääsääntöisesti vetoauton rekisteriotteesta. Tien päällä tarkasteltuna kyseessä on todellinen eli mitattava massa.

B-luokan ajokortilla saa kuljettaa ajoneuvoyhdistelmää, jossa on perävaunu joka ylittää 750 kg mutta ajoneuvoyhdistelmän kokonaismassa ei saa ylittää 3500 kg. Jos yhdistelmän eli vetoauton ja perävaunun teoreettinen kokonaismassa ylittää 3500 kg, tarvitset vähintään BE-luokan ajo-oikeuden. BE-luokan ajo-oikeudella voi vetää ajoneuvoyhdistelmää, jossa on B-luokan vetoauto ja hinattava ajoneuvo jonka kokonaismassa (teoreettinen, ei siis lastattu todellinen massa) on enintään 3500 kg.

Eli muistettava on että ajokorttivaatimus määräytyy teoreettisen kokonaismassan perusteella, ei todellisen kuorman perusteella.