22.10.2019 | Autoliikenne
Kysymys: 

Voiko liikennekäytöstä poistetun auton käydä määräaikaiskatsastamassa ilman, että auton ottaa liikennekäyttöön?

Vastaus: 

On olemassa vain muutamia laillisia tarkkaan määriteltyjä poikkeustilanteita liikennekäytöstä poistetun ajoneuvon käyttöön liikenteessä, joista määräaikaiskatsastukseen vienti on yksi. Mutta siinäkin täytyy olla hyvin tarkkana ja täyttää seuraavat kriteerit:

Välittömästi suorinta reittiä määräaikaiskatsastukseen sille erikseen varattuna aikana ja sieltä edelleen paikkaan, jossa ajoneuvoa säilytetään tai jossa se voidaan korjata. Ajoneuvon vakuutuksen on oltava voimassa ja rekisterikilvet kiinnitettyinä. Tämäkin oikeus siirtää ajoneuvo katsastukseen koskee ainoastaan ajoneuvon välitöntä siirtämistä katsastustoimipaikkaan katsastuksen suorittamiseksi. Esimerkiksi ajoneuvon siirtäminen ennen katsastusta korjaamolle ei ole sallittua ilman siirtolupaa tai ajoneuvon ottamista liikennekäyttöön.

Liikennekäytöstä poistettujen ajoneuvon käytöstä liikenteessä löytyy tarkkaa ohjeistusta Traficomin sivulta https://www.traficom.fi/fi/liikenne/tieliikenne/poikkeustilanteet-joissa-liikennekaytostapoistettua-ajoneuvoa-saa-kayttaa