16.3.2018 | Autoliikenne
Kysymys: 

Saako lasten turvaistuimia kiinnittää 8 paikkaisen Mercedes Benz Viton keskimmäiselle penkkiriville kun auton penkit on asennettu selkämenosuuntaan? Kyseessä 4-vuotiaan lapsen ISOfix-kiinnitteinen vyöistuin (lapsi kiinnitetään istuimeen auton 3-pisteturvavyöllä).

Lisäksi 1-vuotiaan turvaistuin, joka kiinnitettäisiin tässä tapauksessa auton 3-pisteturvavyöllä autoon ja lapsi kiinnitetään turvaistuimen 5-pistevöillä. Tässä tilanteessa istuimet asennetaan autoon kuten ne olisivat normaalisti kasvot menosuuntaan asennettuina. Nyt vaan tilanne muuttuu niin, että lapset matkustavat istuimissa selkä menosuuntaan, koska auton istuin on asennettu niin päin. Toimiiko lasten istuimet näin asennettuina eli onko matkustaminen yhtä turvallista kuin jos istuimet olisivat asennettuina selkä menosuuntaan (1-vuotiaan istuin) ja kasvot menosuuntaan (4–vuotiaan istuin) normaalisti auton takapenkille?

Vastaus: 

Lasten turvaistuimet testataan ja hyväksytään laitettavaksi auton istuimelle selkä- tai kasvot menosuuntaan. On myös istuimia, joissa molemmat kuljetussuunnat ovat hyväksyttyjä. Jos turvaistuin laitetaan autoon ohjeiden vastaisesti, esim. muutetaan asennus -/kulkusuuntaa, ei sen suojaavuudesta kolarissa ole takeita.  Eli suuntaa ei saa muuttaa. Turvaistuimet laitetaan autoon aina valmistajan ohjeiden mukaan. On siis ensin tarkistettava, salliiko auton valmistaja lasten kuljettamisen kyseisellä penkkirivillä ja miten. Samoin turvaistuimien ohjeista selviää, miten ne pitää penkeille asentaa.