16.1.2018 | Autoliikenne
Kysymys: 

Meillä on kolme lasta 1v, 3,5v ja 5v. Ongelmana on, että nuorimmaisen pitäisi siirtyä kaukalosta turvaistuimeen, mutta farmarin takapenkille ei kaikki mahdu. kokeilimme vanhimmalle Britax adventure turvavyöistuinta, joka olisi kapeampi ja näin kaikki mahtuisi autoon, niin siltikään eivät kaikki mahdu. Mietin myös jos molemmat vanhemmat lapset olisi tuossa adventuressa niin tilaa tulisi enemmän, mutta 3,5vuotias painaa 14,5kg eli hän ei luultavasti saisi vielä siirtyä siihen?

Entä saako 5 vuotias mennä eteen istumaan turvavyöistuimeen, jos airbag on pois päältä, jolloin takana olisi tilaa kahdelle nuoremmalle? 

Vastaus: 

Lasten turvallisuuden kannalta paras tilanne olisi se, että kaikki matkustaisivat takapenkillä ja 2 nuorinta matkustaisivat turvaistuimissa jotka olisi kiinnitetty selkä menosuuntaan ja vanhin turvavyöistuimessa kasvot menosuuntaan. Jos tila, turvalaitteet ja niiden kiinnitystavat eivät anna tähän mahdollisuutta, joudutaan joko ajoneuvon vaihtoon tai maksimaalisesta turvallisuudesta väistämättä hiukan tinkimään  miettimällä muita esittämiäsi vaihtoehtoja.

5 vuotiaan kuljettaminen turvavyöistuimessa kasvot menosuuntaan etupenkillä joka on varustettu airbagilla, on kyllä lain mukaan mahdollista jopa ilman poiskytkentää mutta suosituksemme on ettei alle 140 cm pituinen lapsi matkustaisi ko. paikalla syystä että hänelle mahdollisesta airbagin räjähdyksestä voi olla kokonsa takia enemmän haittaa kuin hyötyä. Jos kuitenkin tällaiseen kuljetustapaan päädytään, kannattaa airbag ehdottomasti kytkeä pois päältä ja siirtää penkki mahdollisimman etäälle kojetaulusta.

Jos on mahdollista sijoittaa 3,5 vuotias autoon selkä menosuuntaan kiinnitettyyn turvaistuimeen, olisi se ehdottomasti turvallisin tapa kuljettaa. Mutta tuon painoinen ja ikäinen alkaa olla lähimain soveltuva turvavyöistuimeen kasvot menosuuntaan vaikka kuljetussuunnan vaihtamiselle joudutaan tinkimään kokonaisturvallisuudesta. Liikenneturva suosittelee selkä menosuuntaan kuljetustapaa vähintään 3 vuotiaaksi saakka mutta turvallisuuden kannalta toki pitempäänkin jos turvalaite voidaan kiinnittää ja tilaa on riittävästi.