18.3.2014 | Autoliikenne
Kysymys: 

Jos poroja näkyy tien vasemmalle puolella, pysähdytäänkö ja yritetään hieman hätistellä niitä pois? Entä jos ovat jo ajoradalla?

Vastaus: 

Poro tiellä tai tien varressa on aina varoitusmerkki autoilijalle. Tärkeintä on hiljentää riittävästi vauhtia jotta pystyy varautumaan poron yllättäviin liikkeisiin. Tarvittaessa auto pitää pysäyttää. Porot kyllä siirtyy pois auton edestä viimeistään silloin kun ajaa ryömintävauhtia eteenpäin. Lisäksi kannattaa aina varoittaa muita autoilijoita poroista esim. vilauttamalla kaukovaloja.

Porot ovat usein ryhmänä tiealueella. Jos saa hätistettyä porot pois tien varresta niin usein ne kuitenkin palaavat samaan paikkaan. Poro on eläin, joka toimii vaistojensa varassa. Tiealueelle niitä houkuttaa esim. tiesuola. Kesäaikaan paarmat ja muut hyönteiset kiusaa poroja ja avarimmilla tiealueella tuuli ajaa sääskilaumoja pois, siksi porot viihtyvät tiellä myös kesäaikaan.

Jos aikoo hätistää poroja pois tiealueelta niin oma auto pitää pysäköidä turvalliseen paikkaan jotta se ei aiheuta ylimääräistä turvallisuusriskiä. Lisäksi itse on tässä tilanteessa erotuttava liikenteessä esim. pukeutumalla värikkäisiin vaatteisiin, käyttämällä heijastinliiviä tai heijastimia.