22.6.2016 | Autoliikenne
Kysymys: 

Miten parkkeeraan asuntoauton, mikä on 7m pitkä, eikä esim. kaupan pihassa ole erikseen parkkiruutua isommille autoille?

Vastaus: 

Tieliikennelaissa on olemassa pysäköintiin liittyen useita tarkennettuja säännöksiä. Kysymyksesi osalta lähtisin liikkeelle ns. maalaisjärjen käytöllä jos kyseessä on ilmeisesti kauppaliikkeen oma ilmainen pysäköintialue johon viittaat.

Ellei käytössä ole lainkaan yksittäisiä ”isompia ruutuja”, voi asuntoauton varmaankin pysäköidä useamman ruudun käsittävään tilaan kunhan muistaa pysäköintiin liittyvän perussäännön:  ajoneuvoa ei saa pysäköidä sellaiseen paikkaan eikä siten että siitä aiheutuu vaaraa tai liikenne tarpeettomasti häiriytyy tai estyy.

Tilanne voi kuitenkin olla paljon mutkikkaampi, jos kyseessä on maksullinen pysäköintialue tai vaikkapa kadun reunassa oleva merkitty pysäköintiruutu. Erityisissä pysäköintikielloissa mainitaan esimerkiksi se, ettei ajoneuvoa saa pysäköidä merkityn pysäköintipaikan vieressä ja merkityllä pysäköintipaikalla siten että ajoneuvo osittainkin jää kullekin ajoneuvolle merkityn paikan ulkopuolelle.