18.10.2019 | Autoliikenne
Kysymys: 

Käytössäni on henkilöauto, jonka omamassa on 1 552 kg ja tekninen suurinsallittu kokonaismassa 2 100 kg. Sekä jarrullinen peräkärry,  jonka omamassa on 500 kg ja surin sallittu kokonaismassa 2 100kg.

Saanko minä B-luokan ajokortilla kuljettaa ylipäätään sellaista ajoneuvoyhdistelmää, jossa auto ja peräkärry ovat tyhjät? Saanko ottaa myöskin tavarat peräkärryyn? Minkä painoisen lastin saan ottaa kyytiin?

B-luokan ajokortilla saa kuljettaa ajoneuvoyhdistelmää, jonka kokonaismassa ei ylitä 3500 kg. Otetaanko laskennassa siis auton ja peräkärryn omamassat vai tekniset suurimmat sallitut kokonaismassat?

Vastaus: 

Perävaunun vetämisessä ajokorttivaatimuksen määrittelee vetoauton sekä perävaunun suurin sallittu teoreettinen kokonaismassa, ei siis todellinen kuormattu kokonaismassa. B-luokan ajokorttivaatimuksella et saa kuljettaa mainitsemaasi yhdistelmää. Kyseisen ajoneuvoyhdistelmän kuljettamiseen tarvitset vähintään BE-luokan ajokortin. BE-luokan ajo-oikeudella voi vetää ajoneuvoyhdistelmää, jossa on B-luokan vetoauto (kokonaismassa enintään 3500 kg) ja lisäksi hinattava ajoneuvo jonka kokonaismassa (teoreettinen, ei siis lastattu todellinen massa) on enintään 3500 kg.