28.2.2020 | Autoliikenne
Kysymys: 

Uusikaarlepyyssä usein kinaa siitä, kuka ajaa ensin. Laitettu kolmiot kaikille teille, jotka tulevat Esplanadille. Kina alkaa, kun on ajanut kolmion ohi ja ylittänyt ensimmäisen tiekaistan, mutta jää keskelle odottamaan oikealta tulevia autoja (siinä siis on ajokaistojen välissä viheralue pitkin koko Esplanadia joten hyvin mahtuu jopa 2 autoa odottamaan keskelle). Pitääkö siis odottaa kolmion takaa tulevia autoja?

Toinen ongelmatilanne on se, kun ajaa Esplanadilla ja haluaa toiselle puolelle kuin millä kaistalla ajaa, eli tekee U-käännöksen - silloin on samassa paikkaa odottamassa oikealta tulevia. Toinen auto on kolmion takana, itse ei ole ajanut kolmion takaa koska ajanut Esplanadia pitkin. Tuntuu että vähän liikaa pitää alkaa katsomaan, onko kolmio ennen kuin kääntyy itse pois Esplanadilta. Eli kuka ajaa ensin, he jotka ovat Esplanadilla jo ja ohittaneet oman kolmionsa tai ovat kääntyneet Esplanadilta ja haluavat kääntyä vasemmalle vai ajavatko he jotka ovat kolmion takana ensin?

Vastaus: 

Lähettämäsi viestin sisältöä ajojärjestyksen suhteen on tarkasteltava siitä näkökulmasta, ettei risteävän kadun puistomainen rakenne (eli eri suuntiin menevien ajoratojen ja viheralueiden välissä oleva ajoradan osa) ole millään tavoin muuttamassa tilannetta verrattuna vastaavaan tilanteeseen ilman "puisto-osuutta".

Jos olen ymmärtänyt kysymyksesi sisällön oikein, haluat selvyyden ajojärjestykseen jossa "välitilassa" oleva haluaa kääntyä vasemmalle (joko U-käännöksen loppuvaiheessa tai tullessaan vastakkaisesta suunnasta itse väistämismerkin takaa) ja yhtäaikaisesti vastaantulevasta suunnasta väistämismerkin takaa tulee ajoneuvo, joka haluaa jatkaa matkaansa suoraan. Ajojärjestys menee sen mukaan, että vasemmalle kääntyvän ajoneuvon kuljettajan on väistettävä vastaan tulevaa suoraan kulkusuunnassaan jatkavaa ajoneuvoa. Vasemmalle kääntyvän väistämisvelvollisuus pätee myös etuajo-oikeutetussa risteyksessä riippumatta siitä, onko vasemmalle kääntyvä mahdollisesti aikaisemmin siirtynyt risteysalueelle.