30.5.2016 | Autoliikenne
Kysymys: 

Miten sijoitan 3 lasta takapenkille, kun turvaistuimet eivät mahdu takapenkille vierekkäin? Kyseessä 4- vuotias, 2,5- vuotias ja 10 kk:n ikäinen vauva. Korokeistuinkaan ei mahdu kahden turvaistuimen väliin. Kyseessä kuitenkin suht iso auto Honda CRV.

Vastaus: 

Melkeinpä ainoa keino selvittää, mitkä kolme turvaistuinta mahtuvat omaan autoon on mennä auton kanssa lastentarvikeliikkeeseen, pyytää myyjä avuksi ja sovittaa. Automerkkejä ja  -malleja, kuten myös turvaistuinmerkkejä ja -malleja on niin paljon, ettei mitään valmista yhdistelmää ole. Lisäksi istuimen valintaan vaikuttaa moni seikka (hinta, laatu, saatavuus, sopivuus lapselle, jne).

Etupenkin turvatyynystä voi alle 140 cm pitkälle lapselle olla enemmän haittaa kuin hyötyä, joten lapset kannattaa sijoittaa takapenkille, mikäli se vain on mahdollista. Turvatyynyn poiskytkentä ei ole sataprosenttisen luotettava, eikä yksikään autonvalmistaja anna sille takuita. Turvatyyny voi laueta esim. kolarin yhteydessä autoon tulleen sähkövian seurauksena.