Toimintavinkki: heijastin

Toimintavinkkien avulla käsittelet helposti yhdessä oppilaiden kanssa ajankohtaisia liikenneturvallisuusasioita. Syksyn koulumatkoilla ajankohtaiseksi nousee heijastin.

Oppilaat voivat tuoda kouluun heijastimia ja niiden toimivuuden voi koulussa tarkastaa. Esi- ja alkuopetuksessa voidaan keskittyä heijastimen toimintaperiaatteen selvittämiseen ja heijastimen oikeaan paikkaan, ylemmillä luokilla voidaan kiinnittää huomiota hyvien ja huonojen heijastimien eroon ja eri heijastinmalleihin.

Taskulampputesti

  1. Taskulampputestissä tärkeää on katsoa heijastimia valon takaa – ikään kuin autoilijan näkökulmasta. Heijastimet voi kiinnittää seinälle, taululle tai jollekin tummalle pinnalle, jolloin heijastimia on helpompi tarkastella.
  2. Jos halutaan samalla miettiä heijastimien oikeaa paikkaa, osa oppilasta voi toimia malleina ja toiset tarkkailijoina.
  3. Heijastimen oikea paikka on noin puolen metrin korkeudella, jolloin auton valot osuvat siihen parhaiten. Tarkkailija osoittaa taskulampun valolla heijastimia. Etäisyyttä tarkasteltaviin heijastimiin kannattaa pitää reilusti (esim. 3-5 metriä). Hyvä heijastin palauttaa valon ja loistaa kirkkaasti lampun valossa.

Taustatietoa heijastimesta

Heijastimen toiminta perustuu siihen, että se heijastaa valon takaisin valolähteelle. Pimeällä ajava autoilija havaitsee heijastimen välkkeen ja heijastinta käyttävä jalankulkija näkyy autoilijalle kauempaa kuin ilman heijastinta liikkuva.

Käyttö ja pesu kuluttavat ja naarmuttavat heijastimia heikentäen niiden tehoa.

Heijastimen toimintaa ja tehoa voi tarkastella yksinkertaisella taskulampputestillä.

Heijastimia löytyy monenlaisia. On vaatteisiin tai reppuihin kiinnitettäviä pehmeitä ja kovia riippuheijastimia, ranteisiin tai nilkkoihin kieputettavia stretch- tai jousiheijastimia, heijastinliivejä, heijastintarroja tai vaatteissa ja kengissä kiinteästi olevia heijastavia nauhoja ja heijastavia tereitä.

Myytävien heijastimien tulee olla CE-hyväksyttyjä ja täyttää turvallisuusstandardin vaatimukset. Oikeasta heijastimesta löytyy seuraavat tiedot: CE, EN 13356 heijastin(standardi), tyyppitarkastuksen suorittaneen laitoksen tiedot (esim. Työterveyslaitos, TTL), käyttöohjeet ja heijastimen valmistaja.

Tieliikennelain 42§ mukaan jalankulkijan on pimeän aikana tiellä liikkuessaan yleensä käytettävä asianmukaista heijastinta.

Katso myös heijastinanimaatio.

Lisää tietoa liikennekasvatuksesta ja -turvallisuudesta osoitteesta www.liikenneturva.fi.

 

Kuva: Nina Mönkkönen/Liikenneturva

Jaa