"Siitä piti tulla ihan tavallinen ilta"

Liikenneonnettomuudessa loukkaantunut Jarmo Tolonen kertoo tarinaansa. Jarmo Tolonen som har skadats i en trafikolycka berättar sin historia. Kuva/Foto:Trafikskyddet/Eero Kalmakoski

Elämä on valintoja täynnä – hyviä ja huonoja. Monet elämänkohtalot ratkaistaan hyvin pienen hetken sisällä syntyneillä ajatuksilla ja niitä seuranneilla teoilla. Punainen Liitu -esityksissä pohditaan valintojen merkitystä liikenteessä ja annetaan nuorille tilaisuus keskustella niistä.

"Viimeinen muistikuva on, kun kuorma-auton valkoinen kylki piirtyi eteen kuin taulu ja me mennään sitä kohti."

Nämä sanat kuultiin nuoren naisen kertomana elokuvadramatisoinnissa Punainen Liitu-esityksessä Oulun seudun ammattiopiston liikuntasalissa keskiviikkona 10.9.2014. Elokuva pohjautuu Pohjois-Pohjanmaalla muutamia vuosia sitten tapahtuneeseen vakavaan liikenneonnettomuuteen, jossa sai surmansa kolme nuorta.

Elämä on valintoja täynnä – hyviä ja huonoja. Monet elämänkohtalot ratkaistaan hyvin pienen hetken sisällä syntyneillä ajatuksilla ja niitä seuranneilla teoilla. Etenkin lähellä ajokortti-ikää olevat ja juuri kortin saaneet nuoret tekevät riskialttiita päätöksiä liikenteessä.

Punainen Liitu tukee turvallisten valintojen tekemistä liikenteessä

Punainen Liitu -esitykset pyrkivät omalta osaltaan vaikuttamaan nuorten liikennekäyttäytymiseen. Esityksen toiminta koostuu kahdesta osasta. Suurelle joukolle oppilaita esitetään videoesitys todellisesta onnettomuudesta. Tämän esityksen yhteydessä kuullaan myös esimerkiksi pelastuslaitoksen, poliisin, terveydenhuoltohenkilön tai onnettomuuteen joutuneen nuoren tai omaisen kertomuksia kokemuksistaan.

Esityksen jälkeen opettaja käsittelee luokkansa kanssa oppilaiden tuntemuksia kokemastaan. On havaittu, että erilaisten kampanjoiden ja liikenneturvallisuusesitysten tehoa pystytään parantamaan, kun nähtyä ja koettua käsitellään jälkikäteen pienemmissä ryhmissä. Tavoitteena on, että nuoret valitsevat tämän jälkeen viisaammin.

Oulun alueen ensimmäiset kaksi esitystä toteutettiin OSAO Kaukovainion yksikön tiloissa, joissa liikuntasaliin kerääntyi reilut 500 kuulijaa. Sekä nuorten että myös heidän opettajien palautteen mukaan esitys oli hyvin vaikuttava ja tunteisiin vetoava. Pohjois-Pohjanmaan alueella esityksen on nähnyt jo kaikkiaan reilut 3000 nuorta. Esityksen toteutuksessa olivat mukana Liikenneturva, Oulu-Koillismaan pelastuslaitos ja Oulun poliisilaitos.

Lisätietoa aiheesta Liikenneturvan toimipisteistä: www.liikenneturva.fi/fi/liikenneturva/toiminta/aluetoiminta-ja-kuntatyo

Eero Kalmakoski

Juttu on julkaistu Liikenneturvan blogissa 1.10.2014

Jaa