Materiaaleja ja toimintavinkkejä: Mopoaihe kiinnostaa nuoria yläkoulussa

Kuvat: Liikenneturva/Juha Tuomi

Mopot ja mopoilu puhuttavat erityisesti yläkoulun 8-9-luokkalaisia. Tämä tarjoaa hyvän tilaisuuden vaikuttaa liikennetietoihin ja -asenteisiin. Koulujen liikennekasvatuksen yhteydessä voidaankin kerrata mopoilusääntöjä ja keskustella nuorten kanssa eri tienkäyttäjien oikeuksista ja velvollisuuksista.

Nuoren suurin tapaturmariski on liikenteessä

Vaaratilanteita, kuten risteyksissä ja liukkaalla ajoa, voidaan käsitellä erillisissä opetustuokioissa. Mopojen ja mopoautojen tekniikkaan voidaan tutustua vaikkapa teknisen työn tunneilla. Mopon kunto ja turvalaitteiden toimivuus tulee puolestaan tarkistettua samalla, kun polttomoottoritekniikka tulee tutuksi. Nuoria kiinnostavaa asiaa voidaan siis lähestyä useasta näkökulmasta.

”Kärjistetysti voidaan sanoa, että oppivelvollisuuden suorittamisessa tärkeintä on, että oppilas pääsee turvallisesti kouluun. Ennen päivän ensimmäistä oppituntia nuori on jo tullut kouluun mopolla tai mopoautolla. Eli toiminut ja tehnyt päätöksiä liikenteessä, jossa on nuoren suurin tapaturmariski. Aiheen käsittely koulussa on siten erityisen tärkeää”, Liikenneturvan koulutusohjaaja Toni Vuoristo huomauttaa.

Virittäminen puheeksi myös koulussa

Tärkeää on puuttua mopojen virittämiseen. Aihe on hyvä ottaa puheeksi sekä oppilaiden että vanhempien kanssa.

Viritetyllä mopolla liikenteessä ajaminen on laitonta. Mopo muuttuu moottoripyöräksi, jos sen moottorin tilavuutta suurennetaan yli 50 cm³ tai mopon rakennetta muutetaan niin, että ajoneuvon suurin rakenteellinen nopeus ylittää 45 km/h.

”Jos viritettyjä mopoja havaitaan, on poliisi pyydettävä tarkastamaan mopot esimerkiksi aamulla kouluuntulon aikaan”, Vuoristo vinkkaa.

Mopoiluun liittyviä tehtäviä

Verkkosivuillamme on monenlaista materiaalia mopoaiheen käsittelyyn oppitunneilla. Materiaaleja löydät esimerkiksi Opettajille-osiosta.

Taustatietoa mopoista ja mopoautoilusta puolestaan löytyy Liikenteessä-osion Mopoilijat-sivulta.

Keskeisimmät mopoiluun liittyvät asiat löytyvät mopo-oppaastamme.

Mopon pysähtymismatka-animaatio havainnollistaa, kuinka vauhti ja tienpinta vaikuttavat mopon pysähtymismatkaan.

Voit lisäksi tulostaa oppilaillesi mopon kunnon ja varusteiden tarkastuskortin.

Mitä mopon virittämisestä voi seurata? Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin sivuilla on listattu kustannukset ja esimerkkilasku.

Tutkimusten mukaan mopo on vaarallisin moottoriajoneuvo kilometriä kohti. Riski joutua mopolla vakavaan liikenneonnettomuuteen on yli kymmenkertainen henkilöautoon verrattuna. Mopoilijalla on usein puutteelliset tiedot säännöistä, hän ottaa turhia riskejä, haluaa näyttää tai on piittaamaton muusta liikenteestä. Mopoilija on lisäksi suojaamaton ja vaikea havaita. Mopo kulkee suhteellisen nopeasti ja voi yllättää muut tielläliikkujat.

Jaa