Toimintavinkki: Kypärädemo

Pyöräilykypärädemon tavoitteena on saada oppilaat keskustelemaan pyöräilykypärästä ja kiinnittää oppilaiden huomiota kypärän oikeaan kiinnittämiseen. Demon voi toteuttaa myös mopokypärän kanssa.

Oppilaiden kanssa voidaan pohtia sopivankokoisen ja mallisen kypärän valintaa ja kypärän oikeaa kiinnittämistä päähän. Opettaja voi demonstroida kypärän kiinnittämistä luokassa tai hyödyntää tässä Liikenneturvan kypäräanimaatiota.

Demonstraation jälkeen luokka jaetaan ryhmiin. Jokaiselle ryhmälle annetaan tehtäväksi suunnitella ja valokuvata ainakin kaksi kypäräkuvaa. Yhdessä kuvassa kypärä on oikein päässä ja muissa eri tavoin väärin kiinnitetty tai väärän kokoinen. Kuvauksien jälkeen luokka yhdessä valitsee kuvat luokan kypärävisaan. Luokan kypärävisa voidaan esitellä koko koululle esimerkiksi sähköisellä muistitaululla tai isoilla kuvilla koulun käytävällä.

Kypärästä on hyötyä vain, jos se pysyy päässä!

Kypärävisan toteuttamisen jälkeen oppilaiden kanssa keskustellaan kypärän käytöstä: miksi kypärää kannattaa käyttää, millaisia kypärämalleja löytyy, missä muissa lajeissa oppilaat käyttävät kypärää, miltä näyttäisi unelmien kypärä? Tässä yhteydessä on hyvä muistuttaa yläkoululaisia myös mopokypärän oikeasta kiinnityksestä.

Kypärän vaatimukset

Myynnissä olevien kypärien tulee olla eurooppalaisen standardin EN 1078 mukaisia. Hyväksymismerkintä on CE. Nämä kypärät ovat läpäisseet iskunvaimennustestin. Pyöräilykypärä on tarkoitettu pehmentämään yhtä päähän kohdistunutta iskua. Kypärä on vaihdettava uuteen iskun jälkeen. Kypärän käyttöikä on kymmenen vuotta. Valmistusvuosi näkyy kypärän sisällä.

Tiesitkö? Tieliikennelain 90 § mukaan polkupyöräilijän ja polkupyörän matkustajan on ajon aikana yleensä käytettävä asianmukaista kypärää. Myös järkisyyt puoltavat pään suojaamista. Pyöräilykypärän käyttö estäisi joka kolmannen polkupyöräilijän kuoleman ja suuren osan päävammoista. Päävammaan ei aina tarvita kolaria vaan se voi syntyä jo pyöräilijän kaatuessa.

Satu Tuomikoski
Yhteyspäällikkö, Liikenneturvan Lahden toimipiste

Kypärän valinta ja käyttö

Sopivan kokoinen ja päähän hyvin istuva kypärä suojaa parhaiten.

  1. Valitse sopivan muotoinen ja kokoinen kypärä.
  2. Aseta kypärä päähäsi siten, että otsa peittyy.
  3. Kiristä säätöpanta napakaksi.
  4. Säädä hihnojen risteyskohdat korvien alapuolelle.
  5. Kiristä leukahihna niin, että sormesi mahtuu hihnan ja leuan väliin.

Lisää pyöräilystä löydät esimerkiksi Liikenneturvan Jalan ja pyörällä -oppaasta. Voit tutustua oppaaseen tai tilata sen Liikenneturvan verkkosivujen Materiaalit-osiosta.

Jaa