På svenska

Va #modig och stoppa din vän om han eller hon ska köra berusad. Låt oss berätta alla, att det inte är okej att köra påverkad av berusningsmedel.

#modig (#rohkee) är en kampanj riktad till ungdomar och syftet är att stoppa rattfylleri. Medverkande i kampanjen är Trafikskyddet, trafiksäkerhetsverket Trafi, Trafikverket, Polisen och andra samarbetspartners.

Gör & upplev

För många personer kör rattfulla fortfarande. Rattfyllerister kan skada sig själva och andra människor. Ändå kan det vara svårt att ingripa om någon kör berusad – speciellt för en ung människa. Sysslar du med ungdomar? Diskutera rattfylleri med dem.

Tips 1

Börja med att kolla vår korta TV-reklam tillsammans: www.liikenneturva.fi/rohkee. På nätsidan berättar även populära YouTube-kändisar sina tankar om saken (på finska).

Diskutera följande frågor:

  • Vad driver en människa att köra berusad?
  • Har du tagit bort nycklarna från en vän som skulle annars ha kört berusad? Hur gjorde du det? Hur kändes det?
  • Vad kan du säga eller göra om din vän är påväg att köra berusad?

Tips 2

Läs följande berättelsen om rattfylleri. Diskutera efteråt i par eller i smågrupper om de känslor som berättelsen väckte. Diskutera till slut hela gruppens känslor tillsammans.

”Du steg på bilen som kördes av en berusad förare. Du ville åka till din vän för en efterfest. Det var midnatt. Färden slutade ändå i dikeskörning på grund av för hög hastighet.

Polisen kom på plats och uförde utandningsprovet på föraren, som blåste 0,8 promille. En av dina vänner skadade sig och lades in på sjukhus för åtminstone en vecka. Du och alla andra fick bara skrubbsår.”

Diskutera följande frågor:

  • Hur förklarar du situationen för polisen på olycksplatsen? Hur känns det?
  • Hurdana tankar har du i huvudet, när du har kommit hem på efternatten?
  • Hur berättar du till dina föräldrar om det som skedde i natt? Hur känns det?
  • Hur skulle det kännas att gå på ett polisförhör efter ett par dagar?
  • Hur känns det att möta din väns föräldrar, när du råkar träffa dem på sjukhuset?
Jaa